OO-FAE Dassault Falcon 7X meldt zich voor een nieuw uniform

OO-FAE Dassault Falcon 7X

Lelystad Airport, 16 augustus 2020 – Tegen 10:00 uur arriveerde deze zondagmorgen de – drie dagen hiervoor afgeleverde – Dassalut Falcon 7X privéjet van de Belgische Luchtmacht zich op Lelystad Airport. Daar werd de kist op het Delta-platform geparkeerd om de komende werkweek de spuithal van de vliegtuigspuiterij Satys binnen te gaan. De OO-FAE arriveerde vanaf Brussels/Melsbroek.

De gevlogen route van de OO-FAE van Brussel-Melsbroek naar Lelystad Airport

Deze Falcon 7X is het tweede toestel van dit type dat gaat vliegen bij de 15th Transport Wing van de Belgian Air Component. Deze transporteenheid is gebaseerd op de luchthaven van de Belgische hoofdstad.

ACMI

In België kiest men ervoor om de toestellen niet volledig zelf te opereren. Men huurt de vliegtuigen onder een zogenoemd ACMI-contract (ACMI = Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance). Deze constructie wordt ook wel wet-lease genoemd. Alles op gebied van het vliegtuig, de bemanning, het onderhoud en de verzekering wordt hierbij door de gecontracteerde partij geregeld. Uitzondering in deze constructie vormt bij de Belgen het feit dat de Falcons wel degelijk door eigen militaire vliegers worden gevlogen.
In dit geval is Abelag Aviation (onderdeel van Luxaviation) de partij waar de leaseconstructie mee gesloten is. Eenzelfde constructie heeft men met Hi Fly. Zij verzorgen voor de Belgische strijdkrachten al geruime tijd CS-TRJ, een Airbus A321, op min of meer dezelfde wijze.

OO-FAE Dassault Falcon 7X

Er is een contract voor de twee Falcons met Abelag afgesloten voor de duur van twaalf jaar. De waarde van de overeenkomst is over de jaren € 124 miljoen. Het Belgische Ministerie van Defensie heeft berekend door deze leaseconstructie een besparing van € 40 miljoen te realiseren op de kosten van personenvervoer binnen Defensie.

OO-FAE Dassault Falcon 7X

Voorheen beschikten de Belgen over een eigen vloot met privéjets. Er werd gevlogen met twee Falcon 20 Mysteres en een Falcon 900. Deze toestellen zijn inmiddels buiten dienst gesteld. Ook de Embraer ERJ135LR/ERJ145LR toestellen zullen de vloot gaan verlaten en worden verkocht.

Vlaams en Waals

De eerste Falcon 7X waar men eind april 2020 mee is gaan vliegen is de OO-LUM (c/n 004). Deze registratie staat voor LUchtMacht). Vanwege het feit dat België tweetalig is heeft het tweede toestel een Franse verwijzing naar de luchtmacht. OO-FAE staat in dit geval voor Force AErienne. Of er ook rekening gehouden gaat worden in de toekomst dat de taal die de passagiers spreken overeenkomt met de registratie is ons niet bekend. 😉

OO-FAE Dassault Falcon 7X

Afgeleverd

De OO-FAE is nog maar kersvers ingeschreven. Op 11 augustus 2020 werd het toestel uit het Amerikaanse register verwijderd. Op 13 augustus 2020 landde de kist al op zijn nieuwe Belgische thuisbasis. Vanaf daar werd het vandaag naar Lelystad overgevlogen om een nieuw uniform aangemeten te krijgen bij Satys.

OO-FAE Dassault Falcon 7X

Voor de ferryvlucht was de Amerikaanse registratie verwijderd en het nieuwe Belgische kenmerk met stickers aangebracht. Een dergelijke tijdelijke voorziening houdt niet te lang stand. Inmiddels was de sticker bij het liggende streepje al aan het scheuren. Hoogste tijd voor nieuw spuitwerk!

OO-FAE is met een tijdelijke sticker aangebracht

Doopceel

De OO-FAE stamt uit 2009. Net als bij de OO-LUM is men op zoek gegaan naar een passende occasion. Het constructienummer is 079 geworden. Dat gegeven is ook in de staart terug te lezen.

OO-FAE Dassault Falcon 7X met het constructienummer in de staart

In 2018 is de Falcon 7X van binnen geheel opgeknapt. Er zit momenteel een interieur in voor zestien personen. De buitenkant is nog zoals de bizjet in 2010 operationeel is geworden.

De indeling van de OO-FAE Dassault Falcon 7X

Het toestel stond tot afgelopen week als N119NE op naam van TVPX Aircraft Solutions Inc. Trustee. De Falcon maakte in deze constructie deel uit van de huurvloot van Planet Nine Private Air LLC (“P9”) uit Los Angeles, Californië.
De testregistratie in 2009 van deze 7X was F-WWHU en tussendoor heeft de kist van april 2010 tot augustus 2018 gevlogen bij Saudi Private Aviation als HZ-SPAG in Saudi-Arabië.

OO-FAE Dassault Falcon 7X

 

Een gedachte over “OO-FAE Dassault Falcon 7X meldt zich voor een nieuw uniform

Geef een reactie