SP-CET, Pools luipaard in een pretpark

SP-CET PZL-Okecie 101A Gawron

Irrland, 8 september 2019 – De voormalige Poolse SP-CET PZL-Okecie 101A Gawron (c/n 96177) ziet er – op zijn zachtst gezegd – bijzonder uit. Het voormalige landbouwvliegtuig slijt zijn laatste dagen in het familiepark Irrland, net over de Duitse grens bij Nijmegen. Het toestel is uitgedost in een luipaardachtig uiterlijk. Verder is het ontdaan van zo’n beetje alles wat er af- en uitgeschroefd kon worden. Dit alles om het “hufterproof” te maken voor de bezoekende kindertjes met hun sloopgrage handjes.

Veel onderdelen, zoals de instrumenten zijn uit de kist verwijderd

De PZL-Okecie 101A Gawron is in 1958 ontwikkeld in de Poolse WSK-Okecie fabriek. Het model is voortgekomen uit de Yakovlev Yak-12. Dit toestel was bedoeld als landbouwsproeivliegtuig en had achter de twee zitplaatsen een tank waar zo’n 500 kg aan chemicaliën in kon. De productie vond plaats van 1960 tot en met 1968. De teller is blijven steken bij 325 exemplaren.

SP-CET PZL-Okecie 101A Gawron
SP-CET PZL-Okecie 101A Gawron

In de Oost-Europese landen (o.a. Polen, en Hongarije) vliegen er nog wel een aantal van dit type rond. Verder is het een zeldzaamheid. Hoewel niet in een optimale toestand is het daarom toch leuk dat we dit kistje tegenkwamen in Irrland.

SP-CET PZL-Okecie 101A Gawron staat tussen de attracties van Irrland

Geef een reactie