Deense fotokist en Duitse Twin Star

OY-CKP Beech B200 Super King Air

Lelystad Airport, 21 augustus 2020 – De dag hiervoor was aan het begin van de avond de OY-CKP geland op Lelystad Airport. Dit is een Beech B200 Super King Air van de het Deense aerial survey bedrijf COWI A/S uit Lyngby. Het toestel arriveerde vanuit Roskilde (EKRK) met als callsign COW01.
De maanden hiervoor opereerde er zeer regelmatig een ander toestel van COWI vanaf Lelystad Airport. Dat was de Duits geregistreerde Cessna 208B Caravan II D-FCAE. Deze kist vliegt onder callsign COW04.

De OY-CKP heeft deze D-FCAE Cessna 208B Grand Caravan afgelost (Lelystad, 28 juni 20120)

Hoewel het redelijk zonnig en onbewolkt weer was (doorgaans ideaal voor luchtfoto’s) werd een niet met de OY-CKP gevlogen vandaag. Het toestel bleef werkloos op het Delta-platform staan. Onder het toestel was een emmertje gezet. Deze was bedoeld om wat (brandstof)lekkage op te vangen.

Emmertje tegen het lekken

Aan de onderzijde van de romp is het schuifluik te zien dat open kan om de daarboven gemonteerde camera zicht op het aardoppervlak te geven. De Beech B200 Super King Air heeft een drukcabine. Daardoor kan er met dit toestel op grote hoogtes gevlogen worden voor aerial survey vluchten.

Het schuifluik onder de romp van de OY-CKP

De bedrijfsnaam COWI Aerial Survey was met een zwarte sticker in de staart en een witte sticker op de neus afgeplakt. Ook op de Cessna Caravan van hiervoor was de naam van COWI verwijderd. Kennelijk wil men anoniem blijven. Wel opmerkelijk, want als callsign wordt wel gewoon de firmanaam gebruikt.

De OY-CKP (c/n BB-951) stamt uit 1981. Het jaar daarop was het vijftig jaar geleden was dat de Beechcraft fabriek werd opgericht. Ter gelegenheid daarvan bracht Beechcraft in 1981/1982 een aantal speciale modellen uit als 50th Anniversery Edition. Deze Super King Air is daar een exemplaar van getuige de typeaanduiding bij de deur. Wat de speciale editie inhield hebben we niet kunnen achterhalen. Vermoedelijk vooral een aantal luxe accessoires.

De OY-CKP is een Beech in een speciale 50th Anniversery Edition uit 1982
OY-CKP Beech B200 Super King Air

Deze twin heeft al een rijke geschiedenis. Het toestel heeft al veel van de wereld gezien (Amerika, Australië, Azië en nu Europa). De voormalige registraties zijn: LX-ALX (03/02/2003), N3HR (20/01/2000), RP-C969 (18/07/1997), VH-AGB (18/11/1996) en RP-C969 (10/1981). Sinds 4 oktober 2006 staat het toestel in Denemarken ingeschreven als OY-CKP.

OY-CKP Beech B200 Super King Air

Twin Star

Op Weeze (EDLV) hoort de D-GIFT thuis. Deze Diamond DA 42NG Twin Star is wel eens vaker op Lelystad Airport geweest. Niet alleen als D-GIFT maar ook als OY-OMM, het kenmerk dat deze kist hiervoor droeg.

D-GIFT Diamond DA 42 NG Twin Star

Voorheen was er en fraaie groene striping op het toestel aanwezig. Deze is verwijderd en de D-GIFT heeft vervolgens een tijdje geheel wit rondgevlogen. In die uitvoering maakte het toestel onder andere een vlucht naar Zuid-Afrika. Inmiddels is er toch weer wat meer kleur op de wangen gekomen van deze Twin Star.

De D-GIFT arriveerde vanuit Weeze en maakte een retour-trainingsvlucht naar Eelde. Vervolgens vertrok de kist weer richting Weeze.

D-GIFT Diamond DA 42 NG Twin Star
D-GIFT Diamond DA 42 NG Twin Star

Locals

Voor de rest was het dun bezaaid met bezoekende toestellen deze dag. We beperken ons dan ook tot een galerij met vliegtuigen die Lelystad Airport als thuisbasis hebben.

Geef een reactie