D-HOAE Airbus Helicopters H145, de windmolen-wentelwiek van Wiking

D-HOAE Airbus Helicopters H145 – Wiking

Wilhelmshaven, 1 augustus 2020 – De D-HOAE is een Airbus Helicopters H145 uit 2016. Deze helikopter, met constructienummer 20105, maakt sinds november 2016 deel uit van de offshore vloot van Wiking Helikopter Service GmbH. Deze onderneming beschikt over vijf H145’s en een viertal Leonardo AW139 helikopters. Wiking is actief bij olie- en gaswinning en bij de aanleg van windmolens. Het werkgebied is de Noordzee en de Baltische zee.

D-HOAE Airbus Helicopters H145 – Wiking

De D-HOAE zagen we op de thuisbasis Wilhelmshaven. Het toestel wordt gebruikt voor de aanleg van windturbineparken op zee, onder andere voor de kust van Engeland (Siemens Gamesa’ Galloper offshore wind farm). Met het toestel worden werklieden heen en weer gevlogen, maar ook wordt er hijswerk mee verricht. Het toestel beschikt over een winch aan de rechterkant.

De winch van de D-HOAE

Er kunnen maximaal acht passagiers in het toestel, naast twee vliegers. De D-HOAE ingericht met minder stoelen zodat er meer ruimte is voor eventueel materiaal mee te nemen. Leeg weegt deze heli 2.300 kg en het maximum startgewicht bedraag 3,700 kg.

De D-HOAE heeft maar een beperkt aantal stoelen

De H145 is uitgerust met een mooie Helionix-suite, een digitale cockpit. Deze helikopter is daardoor in staat om IFR (op instrumentcondities) te vliegen. Zo kan praktisch onder alle weersomstandigheden gevlogen worden.

D-HOAE Airbus Helicopters H145 – Wiking

Geef een reactie