Ultralights

PH-2P5 Aviasud AE-209 Albatros even in de buitenlucht

PH-2P5 Aviasud AE-209 Albatros

Lelystad Airport, 28 augustus 2020 – Op Lelystad Airport zagen we vandaag een ultralight die we nog niet eerder in de buitenlucht hadden gezien de PH-2P5. Dit is een Aviasud AE-209 Albatros. Deze Albatros is gebouwd in 1994 en heeft constructienummer 63.
Deze tweezits ultralight is bij Aviasud Engineering in het Zuid-Franse Fréjus gebouwd. De Albatros is een ontwerp uit 1991 van de Belgen François Goethals en Bernard d’Otreppe. Beide ontwerpers waren ervaren ultralight-vliegers.
Nadat Aviasud failliet ging werd de productie van de Albatros nog een tijdje overgeheveld naar Polen bij Micronef ULM.

De Aviasud AE-209 Albatros is een tweezitter

De Albatros kon geleverd worden met een staartwiel of met een neuswiel. De PH-2P5 heeft een viertakt Rotax 912 UL DCDI motor met een vierbladige duwpropeller.

PH-2P5 Aviasud AE-209 Albatros aan het plafond van de Prekas-hangaar (24 maart 2018)

De PH-2P5 hing de laatste jaren roerloos aan het plafond van de Prekas-hangaar op Lelystad Airport (naast de toren). Vandaag stond het toestel buiten voor zijn hangaar. Eerst nog met de vleugel gevouwen en later met de vleugels uitgeklapt.

PH-2P5 Aviasud AE-209 Albatros met de vleugels ingeklapt

De PH-2P5 werd op 14 maart 1994 ingeschreven op naam van P.G. Drogtrop uit Heemskerk. Per 4 februari 2008 werd G.P. Beekman uit Terschuur de eigenaar. Sindsdien is er geen mutatie in het register meer geweest. Wel is per 23 december 2019 het Bewijs van Luchtwaardigheid van dit toestel verlopen. Dit zal eerst weer vernieuwd moeten worden alvorens dit kistje weer de lucht in kan.

PH-2P5 Aviasud AE-209 Albatros

Over de PH-2P5 is verder op internet weinig te vinden. Tot vandaag wist het kistje vrij aardig in de anonimiteit te blijven. Op dit moment staan er nog twee andere Aviasud AE-209 Albatrossen ingeschreven in Nederland. Dat zijn de PH-2L6 en de PH-2R4.

Het registernieuws over de PH-2P5 is afkomstig van het Nederlandse Luchtvaartarchief van Herman Dekker

Een gedachte over “PH-2P5 Aviasud AE-209 Albatros even in de buitenlucht

Geef een reactie