Warbirds

LY-FOU, mooie Yakovlev Yak-52 op Spa en nog te koop ook

LY-FOU Yakovlev Yak-52

Spa-La Sauvenière, 22 augustus 2020 – Op Spa-La Sauvenière Airport (EBSP) in de Belgische Ardennen troffen we een erg mooie Yakovlev Yak-52 in de hangaar. Het ging om de LY-FOU, een Yak-52 die in 1981 door het Roemeense Aerostar in licentie is gebouwd.
Deze Yak heeft gediend bij de DOSAAF, een paramilitaire sportorganisatie in de Sovjet-Unie. De volgende ex registratie zijn bekend;  LY-ANY, HA-HUI en RA-3031K. Het constructienummer van deze Yak is 811704. De eerste twee cijfers hiervan geven het bouwjaar aan.

Het typeplaatje van de LY-FOU Yakovlev Yak-52

In 2012 is dit toestel in groot onderhoud geweest bij Termikas in Litouwen. Deze firma is gespecialiseerd in restauratie van Yaks, maar ook in van tal van andere historische vliegtuigen. Van de LY-FOU heeft men een erg fraai toestel weten te maken met een spectaculair rood-grijs kleurenschema.

LY-FOU Yakovlev Yak-52

Na de grote overhaul is er tot 2017 in totaal slechts 87 uur mee gevlogen. Niet veel! In 2017 werd deze kist met in totaal 1.867 vlieguren te koop aangeboden. Daarop vertrok het toestel naar Spa in België.

LY-FOU Yakovlev Yak-52

Inmiddels is de kist weer te koop via het Nederlandse bedrijf AMN op Teuge. Tussen 2017 en nu heeft deze Yak-52 maar 15 uurtjes gevlogen, erg weinig voor zo’n prachtige kist. Momenteel staan er 1.882 uren op de teller. De kist moet € 82.500,- kosten (excl. BTW). En zeg nou zelf, daar kun je er zelf niet een voor maken! 😉

LY-FOU Yakovlev Yak-52

De LY-FOU stond keurig gepoetst en wel in de hangaar op Spa. Rond het neuswiel is een speciale kap gemaakt om mogelijke olielekkage van de Vedeneyev M14P stermotor op te vangen.

Het neuswiel van de LY-FOU zit helemaal ingepakt

Op de romp zitten een paar stickers van Skydive Spa. Ook is op de glasheldere canopy een sticker aangebracht waaruit op te maken is dat de vlieger van dit toestel de Yak eigenlijk niet snel genoeg vindt…

If I were in my F-16 I’d be home by now…

Een gedachte over “LY-FOU, mooie Yakovlev Yak-52 op Spa en nog te koop ook

Geef een reactie