Wrecks & Relics

Herdenkings-monument crashsite Vickers Wellington in Doornspijk

Doornspijk ,5 september 2020 – bij het Gelderse dorpje Doornspijk (tussen Elburg en Nunspeet) is aan de Dorstenweg een monument te vinden ter nagedachtenis van een neergeschoten Britse Bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat hier om de Vickers Wellington Mk.X met registratie HE702. In de nacht van 12 op 13 mei 1943 keerde dit toestel terug van een bombardementsvlucht boven Duisburg. Het toestel van het Royal Air Force 199 Squadron was opgestegen vanaf Ingham met aan boord vijf bemanningsleden. Boven Nederland werd de Wellington onder vuur genomen door Duits luchtafweer en werd geraakt. Het toestel crashte rond 02:00 uur in de buurtschap “De Horst” bij Doornspijk. Alle vijf de Britse inzittenden van het toestel kwamen hierbij om het leven. De bemanning is begraven op de begraafplaats van Harderwijk.

Zon en donkere wolken boven Doornspijk

In het gebied waar de Wellington is neergestort is een gedenkmonument geplaats in de vorm van een gebogen propeller van de Wellington. Op het monument staan de namen van de bemanning; Tom Wharmby, Ronald Hughes, Leonard Waldorf, John Guyer Wilson en Ronald Hermond Downes Cook. Ook is er een speciale tekst op het bord bij de gedenkplaats gezet:

“Into the dark night they flew and on to the glorious morn”
De herdenkingsplaat op het monument

Dit jaar is 75 jaar vrijheid in ons land door corona nauwelijks gevierd. De herdenkingsbijeenkomsten aan de mensen die onze vrijheid bevochten hebben zijn uitgesteld. Het leek ons daarom meer dan gepast om toch even stil te staan bij het kostbaarste offer dat deze vijf jonge Britten konden brengen. Lest we forget…

De imposante en gebogen propeller van de Wellington

Geef een reactie