Wrecks & Relics

Brandweer-oefenobject PH-WPO “on the road”

(PH-WPO) Socata TB-200 Tobago XL

Lelystad, 8 september 2020 – De Socata TB-200 Tobago XL op de vrachtwagen van Lelystad Airport is de vroegere PH-WPO. Dit kistje wordt sinds een aantal jaren gebruikt als oefenobject door de luchthavenbandweer. En niet alleen de brandweer van Lelystad Airport gebruikt dit object. Ook andere korpsen kunnen het toestel inzetten bij hun oefeningen.

(PH-WPO) Socata TB-200 Tobago XL

De dag hiervoor was de Socata bij een ander korps gebruikt en deze ochtend kwam het toestel weer huiswaarts. Vervolgens werd het opgeslagen in één van de hangaars op het vliegveld.
De voormalige registratie staat niet meer op het toestel. Toch is de identiteit gemakkelijk vast te stellen omdat achter op de romp het constructienummer nog staat. In dit geval 1382 en dat hoort bij de vroegere PH-WPO.

Het constructienummer van de (PH-WPO) Socata TB-200 Tobago XL staat er nog op

Stuiteren

De PH-WPO is ongelukkig aan het einde van zijn vliegcarrière gekomen toen op 8 februari 2008 het toestel rond 16:00u terugkwam van een bezoekje aan Teuge. Tijdens de eindnadering van baan 23 raakte de piloot – en enige inzittende – naar zijn zegge verblind door de laagstaande zon. Het afvangen voor de landing verliep daardoor niet zoals het hoort. De kist maakte een harde landing en stuiterde weer omhoog. In plaats van een doorstart te maken werd dit stuiteren een aantal keren herhaald, mede doordat de piloot de neus van zijn toestel naar beneden drukte. Na een paar van deze stuiters vond het neuswiel het wel welletjes en het wieletje brak eronder uit. Het toestel kwam op zijn neus terecht, de prop raakte krom en de motor kreeg uiteraard een opdonder doordat deze plots stil stond. De vlieger bleef verder ongedeerd.

Deze onfortuinlijke landing zorgde ervoor dat de PH-WPO nimmer meer vloog. Reparatie bleek niet meer een haalbare optie. Sinds die tijd zijn de overblijfselen onder de hoede genomen van de luchthavenbrandweer. De oude kist wordt op deze manier toch nog weer nuttig gebruikt.

Onder begeleiding van de crashtender wordt de (PH-WPO) Socata TB-200 Tobago XL naar de opslag gebracht

Geef een reactie