Dit is het nieuwe uniform van de Dassault Falcon 7X van de Belgische Luchtcomponent

OO-FAE Dassault Falcon 7X – Belgian Air Force

Lelystad Airport, 14 september 2020 – Vandaag werd uit de spuithal van Satys op Lelystad Airport de nieuwste Dassault Falcon 7X van de Belgische Luchtcomponent (Belgische Luchtmacht / Belgian Air Force) naar buiten gereden. Het tweedehands aangeschafte toestel was 16 augustus 2020 aangekomen en is sindsdien voorzien van een nieuw kleurenschema.

Zo kwam de OO-FAE Dassault Falcon 7X aan op 16 augustus 2020

We kunnen stellen dat het een zeer behoudend kleurenschema is geworden. De Falcon 7X – met de civiele registratie OO-FAE – is overwegend wit met een bescheiden blauwe striping onder de ramen.

OO-FAE Dassault Falcon 7X – Belgian Air Force

Sioux

De Falcon wordt gevlogen door het 21ste smaldeel van de 15de Air Transport Wing op Melsbroek bij Brussel. Het embleem van dit squadron is een Sioux-indiaan met een rode achtergrond. De leuze van dit squadron is “Tenacity” oftewel “Standvastigheid”. Deze Sioux-indiaan is vooraan op de romp van de Falcon 7X afgebeeld met daaronder de tekst “Belgian Air Force”.

De Sioux-indiaan van het 21ste Smaldeel op de romp van de OO-FAE

Wapen van België

Op de motorgondel van de middelste motor is het Wapen van België geplaatst.

Het wapen op de motorgondel van de OO-FAE

Dit wapen bestaat uit een centraal geplaatst zwart schild met daarop de leeuw van Brabant in goud en met rode klauwen en tong; dit is het historische wapen van Brabant. De schildhouders bestaan uit twee leeuwen die het schild en een speer vasthouden met de vlag van België. Onderaan het schild hangt de Leopoldsorde en de nationale leuze: “L’union fait la Force”. Dit betekent “Eendracht maakt macht”.
Het wapen is bedekt door een hermelijnen mantel, uitgevoerd in rood en opgeknoopt met gele touwen; die moet de monarchie voorstellen. Het wapen is gekroond met de koningskroon van België. Boven de kroon is het wapen van Brabant afgebeeld, geflankeerd door de wapens van de acht andere oorspronkelijke individuele provincies van België (v.l.n.r.: Antwerpen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Luik, Henegouwen, Limburg, Luxemburg en Namen). (Bron: Wikipedia)

Loopbaan

De OO-FAE stond tot 11 augustus 2020 als N119NE op naam van TVPX Aircraft Solutions Inc. Trustee. De Falcon maakte in deze constructie deel uit van de huurvloot van Planet Nine Private Air LLC (“P9”) uit Los Angeles, Californië.

OO-FAE Dassault Falcon 7X – Belgian Air Force

Het toestel is in 2009 gebouwd en heeft als constructienummer 079. De testregistratie in 2009 van deze 7X was korte tijd F-WWHU en tussendoor heeft de kist van april 2010 tot augustus 2018 gevlogen bij Saudi Private Aviation als HZ-SPAG in Saudi-Arabië. In 2018 is deze Falcon 7X aan de binnenzijde opgeknapt. Nu is het ook aan de buitenkant weer in nieuwstaat. Het toestel biedt plaats aan zestien passagiers.

De indeling van de OO-FAE Dassault Falcon 7X

Twee Falcon 7X

De eerste Falcon 7X waar de Belgische Luchtcomponent eind april 2020 mee is gaan vliegen is de OO-LUM (c/n 004). Deze registratie staat voor LUchtMacht). Vanwege het feit dat België tweetalig is heeft het tweede toestel een Franse verwijzing naar de luchtmacht. OO-FAE staat in dit geval voor Force AErienne.
Nu de OO-FAE van nieuwe kleuren is voorzien kan de OO-LUM niet achterblijven. Die kist zal echter nog wel tot medio volgend jaar op zijn nieuwe kloffie moeten wachten. Dan mag ook dit toestel zich bij de “couturiers” van Satys op Lelystad Airport melden.

OO-FAE Dassault Falcon 7X – Belgian Air Force

Verhuisd

De OO-FAE werd vandaag direct in de hangaar naast die van Satys geplaats. Deze is van Zeusch Aviation.

OO-FAE Dassault Falcon 7X in de Zeusch hangaar

In die hangaar worden technische werkzaamheden aan de kist verricht. Zodra dat gereed is zal het toestel naar zijn thuisbasis bij Brussel vertrekken om aan zijn nieuwe loopbaan te beginnen.

OO-FAE Dassault Falcon 7X is bijna klaar om te vertrekken

Civiel

De Falcons van de Belgische Luchtcomponent hebben een civiel kenmerk en geen militaire registratie. Dat komt omdat de OO-FAE (net als de OO-LUM) geleased wordt van Abelag Aviation (onderdeel van Luxaviation) voor de duur van twaalf jaar. Deze civiele onderneming verzorgt onder meer het onderhoud van de toestellen. Wel worden de Falcons gevlogen door militaire vliegers van de Belgische Luchtcomponent. De waarde van de overeenkomst met Abelag Aviation is over de jaren € 124 miljoen. Het Belgische Ministerie van Defensie heeft berekend door deze leaseconstructie een besparing van € 40 miljoen te realiseren op de kosten van personenvervoer binnen Defensie.

Geef een reactie