Bond girl “Little Nellie” alweer meer dan vijftig jaar oud

G-ARZB Wallis WA.116 Srs 1 Autogyro

Sywell, 1 september 2018 – De G-ARZB is een Wallis WA-116 Srs 1 autogyro of gyrokopter. Dit toestel is gebouwd in 1962. De WA-116 is begin jaren zestig ontwikkeld door de oud Royal Air Force piloot Ken Wallis. Hij zorgde ervoor dat de autogyro – oorspronkelijk een Spaanse uitvinding – stabiel bleef vliegen zonder dat de controls vastgehouden hoefden te worden.
De eerste WA-116 was de G-APPT en vloog voor de eerste keer op 2 augustus 1961. Er werden vijf WA-116’s geproduceerd in 1962 bij Beagle. Vier daarvan werden geëvalueerd door het British Army Corps, waaronder deze G-ARZB. Dit toestel werd tijdelijk de XH943.

G-ARZB Wallis WA.116 Srs 1 Autogyro

Één van die vijf toestellen werd in 1966 geschikt gemaakt voor een rol in de James Bond film “You only live twice” (1967). Dit was – je raadt het al – de G-ARZB met constructienummer B.203 en het toestel kreeg de naam “Little Nellie” mee.

“Nergens aankomen!”

Voor de film werd de augtgyro uitgerust met een opmerkelijk arsenaal aan (nep)wapens. Het kleine toestelletje kreeg lucht-lucht raketten, 44mm raketjes, vlammenwerpers die naar achteren kon vuren en twee machinegeweren.

De G-ARZB was “zwaar bewapend”

Naast de vliegende G-ARZB werd er nog een tweede Wallis WA-116 voor de film gemodificeerd. Die werd als niet vliegend toestel gebruikt voor studio-opnames voor de James Bond film.
De G-ARZB is tegenwoordig niet meer luchtwaardig. Het toestel wordt bewaard op Old Warden in de UK bij de Shuttleworth collectie. In 2018 mocht “Little Nellie” tijdelijk even op pad naar de LAA Rally op het vliegveld van Sywell.

G-ARZB Wallis WA.116 Srs 1 Autogyro op zijn vaste plek in de Shuttleworth Collection (Old Warden, 4 september 2016)

Model

Van “Little Nellie” zijn ook speelgoedmodelletjes gemaakt. We hebben daar een exemplaar van weten te bemachtigen. Dit model op schaal 1:36 is in 2017 uitgebracht ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de James bond Film “You only live twice”.

Het model van de G-ARZB Wallis WA.116 Srs 1 Autogyro van Corgi

Op YouTube vonden we een stukje uit de James Bond film waar “Little Nellie” in actie komt. Even kijken, dan kun je zien waar deze autogyro toe in staat was! 🙂

Geef een reactie