SportvliegtuigenWrecks & Relics

PH-TDS Diamond DA 40 D Star naar Lelystad Airport gebracht na noodlanding bij Den Bommel

PH-TDS Diamond DA 40 D Star bij aankomst op Lelystad Airport

Lelystad Airport, 20 september 2020 – Op zaterdag 19 september 2020 maakte rond het middaguur de Diamond DA 40 D Star van de Vliegclub Schiphol een noodlanding aan de Molendijk bij Den Bommel op Goeree-Overflakkee. Teruglopende oliedruk was de aanleiding van de noodlanding. De PH-TDS was eerder opgestegen vanaf Schiphol-Oost en gezien de koers was de bestemming vermoedelijk Midden-Zeeland. De piloot – en enige inzittende aan boord – kon het toestel gelukkig ongedeerd verlaten.

Suikerbietenveld

Het toestel kwam terecht in een veld met suikerbieten. Bij de landing raakte de kist fors beschadigd. Het neuswiel en de linker wielpoot braken onder het toestel uit. De propeller werd versplinterd en de motor kwam abrupt tot stilstand waardoor die vermoedelijk ook schade heeft opgelopen. Verder is de motorbeplating beschadigd gekaakt.

Schade aan propeller en motorbeplating is zichtbaar

Enige sportkist

De PH-TDS is het enige vliegtuig van de Vliegclub Schiphol. Sterker nog, het is het enige sportvliegtuig dat momenteel nog op onze nationale luchthaven gebaseerd is.
De PH-TDS is bij Diamond in Oostenrijk gebouwd en stamt uit 2006. Het constructienummer van de kist is D4-250. En de eerste (fabrieks)registratie van het toestel was OE-UDP. Op 14 december 2006 werd het toestel verkocht naar Engeland en werd het de G-OCCT. Op 12 februari 2013 werd de Vliegclub Schiphol eigenaar van de kist en niet veel later, op 5 juni 2013, werd de Diamond ingeschreven als PH-TDS. De nieuwe kist verving de verouderde PH-EAM Reims/Cessna F172N Skyhawk als clubkist.

De PH-TDS Diamond DA 40 D Star naast zijn voorganger PH-EAM (Schiphol-Oost, 17 juni 20103)

De PH-TDS is een goed geoutilleerd vliegtuig met een Garmin G1000 “glass cockpit”. Deze Diamond is met zijn Thielert Centurion 2.0S een doorgaans betrouwbaar en zuinig dieseltje. Het toestel vliegt op kerosine.

PH-TDS Diamond DA 40 D Star in betere tijden (Midden-Zeeland, 2 juli 2016)

Geborgen

Het toestel is uit het veld geborgen en zondag 20 september 2020 per dieplader naar Lelystad Airport gebracht. Daar is Wing over Holland gevestigd, de importeur van Diamond vliegtuigen in Nederland. Bij Wings over Holland is de Diamond Star het beste op zijn plaats waar het gaat om het bekijken wat de oorzaak van de storing was en of de PH-TDS nog te repareren is.

De PH-TDS Diamond DA 40 D Star arriveert op een dieplader op Lelystad Airport

Een gedachte over “PH-TDS Diamond DA 40 D Star naar Lelystad Airport gebracht na noodlanding bij Den Bommel

Geef een reactie