BizjetsBizpropsCommutersHomebuiltTwins

Deense vrachtvlucht, Oostenrijkse Cirrus en meer

OY-BSE Partenavia P.68B Victor

Lelystad Airport, 25 september 2020 – Deze dag weer een paar vermeldenswaardige zaken op Lelystad Airport. Als eerste noemen we een leuke bezoeker in de middag uit Denemarken. We hebben het dan over de OY-BSE Partenavia P.68B Victor. Deze twin stamt uit 1979 en heeft constructienummer 174.

OY-BSE Partenavia P.68B Victor

De kist kwam binnen via een straight in en daarmee verliep de vlucht bijna in een rechte lijn vanuit zijn vertrekplaats in Ærø Airport (EKAE) op het eilandje Ærø in Denemarken.

OY-BSE Partenavia P.68B Victor

Deze Parttenavia heeft vroeger als SE-GEU gevlogen en staat sinds 1982 in Denemarken ingeschreven. Op de neus van de kist staat de naam “Pragtstæren“. Vertaald betekent dat “schitterende ster“. In de staart staat “Starling Air” en dat is de naam van het luchttaxibedrijfje dat op Ærø is gevestigd.

In de OY-BSE werden zo’n twaalf jerrycans meegenomen

De OY-BSE is kennelijk ontdaan van de passagiersstoelen want er werden twaalf forse en zware jerrycans aan boord geladen. Een echte cargo-flight dus! Nadat de piloot zijn vracht aan boord had gebracht werden de motoren weer gestart. Kort daarop hing de Partenavia alweer in de lucht op weg naar Denemarken. De retourvlucht ging naar het zelfde veld als waar het toestel van was gekomen.

OY-BSE Partenavia P.68B Victor

Oostenrijkse Cirrus

Al vroeg in de ochtend arriveerden drie interessante kisten. Als eerste de Oostenrijkse Cirrus SR22T GTS met het kenmerk OE-KMR. Deze kist is wel vaker op Lelystad Airport geweest en werd na bijgetankt te hebben voor de toren geparkeerd. Het toestel kwam uit Salzburg en is later in de middag weer vertrokken.

OE-KMR Cirrus SR22T G5 GTS

Direct na de Cirrus meldde de PH-ZAZ zich op final van baan 23. Deze Beech Super King Air van Zeusch Aviation kwam vanaf Rotterdam – The Hague alwaar het toestel bij Rijnmond Air Services (RAS) in onderhoud was. Na een tweetal touch an go’s werd een full stop gemaakt en verdween het toestel direct de hangaar in.
Vanuit Mallorca kwam de CS-LTC aanvliegen van NetJets. Deze Cessna 680A Citation Latitude bleef maar kort, na een uurtje hing het toestel alweer in de lucht. De kist vloog naar Schiphol voor herpositionering. Helaas was deze bizjet te kort “op het dek” om een foto te kunnen maken.

Bij Wings over Holland

Omdat de hangaarruimte wij Wings over Holland voor opleidingsdoeleinden nodig was werden drie aanwezige Yakovlev Yak-52’s buiten op platform “Golf5” gezet. Om weerstand te kunnen bieden aan de voorspelde buiigheid waren er kappen over de cockpit getrokken.

PH-DTY, PH-YAX, PH-DTX Yakovlev Yak-52

Wel plek in de hangaar was er nog voor de Sonex Sonex PH-AWX. Dit kistje heeft indertijd zijn eerste vlucht vanaf Lelystad Airport gemaakt en verbleef enige tijd op Vliegveld Hilversum. Nu lijkt het toch weer onderdak gevonden te hebben bij Wings over Holland.

PH-AWX Sonex Sonex

De Vans RV-3 PH-PWS is weer een beetje gevorderd sinds de aankomst per trailer van het toestel afgelopen zomer. Meest opvallende kenmerk is dat nu de registratie op de romp staat. Ook is de lichtgele staart gemonteerd.

PH-PWS Vans RV-3

AIS Airlines

De Jetstreams van AIS Airlines hebben nog steeds weinig werk. De PH-NCI is al langere tijd aanwezig bij AIS. Vandaag mochten de motoren even draaien. Daarvoor werd korte tijd naar Sierra1 getaxied. Dat is de aangewezen plek om op vermogen vliegtuigmotoren te testen. Na enige minuten keerde het toestel weer terug naar de hangaar van AIS.

Twin Star Beheer

Op twee toestellen die voorheen de titels van Wings over Holland droegen staat tegenwoordig Twinstar Beheer B.V.. Dit is de naam van het bedrijf waar zowel Wings over Holland als Nimbus Holding de bestuurder zijn. De naam is terug te vinden op de PH-TIN Diamond DA 40 Star en de PH-DTS Diamond DA 42 Twin Star. Klein detail; bij de Kamer van Koophandel heet het bedrijf Twin Star Beheer. Op de kist staat Twinstar aan elkaar geschreven.

PH-TIN Diamond DA 40D Diamond Star
PH-TIN Diamond DA 40D Diamond Star met Twinstar Beheer B.V. in de staart
Vroeger stond in de staart van de PH-TIN “Wings over Holland”

 

Geef een reactie