Sportvliegtuigen

Bijzonder PC-6 Turbo Porter op Teuge

F-GHVH (Pilatus) Fairchild-Hiller PC-6/B2-H2 Turbo Porter

Teuge, 18 september 2020 – Op Teuge Internationaal Airport was bij het onderhoudsbedrijf Aircraft Maintenance Netherlands (AMN) een leuke PC-6 Turbo Porter in onderhoud. Dit toestel, met de Franse registratie F-GHVH (c/n 2002) verbleef een paar dagen op het veld en vertrok deze dag weer naar Frankrijk. Kort voor vertrek hebben wij deze – in meerdere opzichten – bijzonder kist even gefotografeerd. Waarom is dit toestel bijzonder?

Bijzonder 1

Allereerst, dit is niet een door Pilatus in Zwitserland gebouwd exemplaar. Tussen 1966 en 1974 zijn van de Pilatus PC-6 Porter 92 van de in totaal 597 exemplaren gebouwd bij Fairchild-Hiller in de Verenigde Staten. Het is niet verwonderlijk dat de meeste van deze toestellen hun weg gevonden hebben op het Amerikaanse continent.

F-GHVH (Pilatus) Fairchild-Hiller PC-6/B2-H2 Turbo Porter

Van die 92 Amerikaanse Porters zijn momenteel nog maar 24 exemplaren operationeel. De rest is al buiten dienst gesteld.

Bijzonder 2

In Europa komen we eigenlijk alleen door Pilatus gebouwde PC-6 Turbo Porters tegen. Er zijn maar twee andere toestellen bij Fairchild-Hiller gebouwd waarvan we weten dat ze in Europa waren ingeschreven. Eén is de HB-FDO (c/n 2002). Eind 1967 tot begin 1968 heeft dit toestel een Afrikaanse demotour gemaakt. Een andere Amerikaans gebouwde PC-6 is de F-GRCP (c/n 2071). De twee Franse toestellen zijn dus de enige die in Europa actief zijn.

De F-GHVH (Pilatus) Fairchild-Hiller PC-6/B2-H2 Turbo Porter is een zeldzaam type in Europa

Bijzonder 3

Ook speciaal aan dit toestel is dat deze kist in oorsprong een militair toestel is. Deze PC-6 is weliswaar met een civiele registratie N5305F van de productielijn afgekomen in november 1974, toch was er een militaire carrière weggelegd voor deze kist. Dat is terug te zien op het typeplaatje van dit toestel. Daarop is het Amerikaanse luchtmacht serial 73-01699 te lezen.

Het typeplaatje van de F-GHVH met daarop ook et USAF serial 73-01699

Vermoedelijk heeft de PC-6, die bij de US Air force als AU-23A Peacemaker werd aangeduid, nimmer voor de Amerikaanse luchtmacht gevlogen. Gelijk in november 1974 werd het toestel namelijk geschonken aan de Boliviaanse luchtmacht (Fuerza Aerea Boliviana / FAB).

F-GHVH (Pilatus) Fairchild-Hiller PC-6/B2-H2 Turbo Porter

Tussen 1975 en 21 maart 1981 heeft de Turbo Porter als FAB-005 en vermoedelijk ook als FAB-009 gevlogen. Daarna werd het stil rondom dit toestel. De kist zou afgeschreven zijn, maar in april 1987 dook de kist in de VS op als N530Q. De Porter zou opgebouwd zijn met delen van een andere Boliviaanse PC-6. Sinds 24 mei 1991 verblijft dit toestel in Frankrijk als F-GHVH. De eigenaar is tegenwoordig KIAS Airlines en het toestel heeft officieel Peronne-Saint-Quentin als thuisbasis. KIAS is eveneens de eigenaar van de Turbo Porters D-FIBE en D-FIPS. Deze toestellen zijn ook regelmatig op Teuge voor onderhoud bij AMN.

Bijzonder 4

Als je naar de foto’s van de F-GHVH kijkt zal je het eens zijn, ook het gekozen kleurenschema is bijzonder te noemen. Dit is aangebracht door een kunstenaar met de naam GéGé. Zo rond 2012 is deze beschildering vermoedelijk aangebracht. Het stelt een paar enge wezens voor die zich meester van het toestel gemaakt lijken te hebben. Not realy my cup of tea, maar ’t is wel anders dan anders.

De handtekening van de kunstenaar op de F-GHVH

Het lijkt erop dat de F-GHVH de afgelopen jaren op diverse plekken in Europa actief is geweest voor het droppen van parachutisten. We zijn waarnemingen uit Polen, Litouwen, Portugal en Frankrijk tegengekomen. Na het nodige onderhoud bij AMN is de F-GHVH later deze dag naar Frankrijk vertrokken.

F-GHVH (Pilatus) Fairchild-Hiller PC-6/B2-H2 Turbo Porter

Geef een reactie