Old TimersWrecks & Relics

Fairchild 24R-46 Ranger op Hoogeveen krijgt voormalig ML-KNIL kleurenschema

Zo gaat de N81255 Fairchild 24R-46 Ranger er straks uitzien (visual m.b.v. Dutch Decal en Max Schep)

Hoogeveen, 29 augustus 2020 – Bij Egmond Vintage Wings op het vliegveld van Hoogeveen staat een oude Fairchild 24R-46 Ranger in restauratie. Het gaat om de N81255 die onder handen wordt genomen door Hans van Egmond. Sinds vorig jaar juli is hij de trotse eigenaar van dit toestel uit 1946 met het constructienummer R46155. Al eerder besteedden we aandacht aan de komst van dit toestel.
Tijdens de Hoogeveense ‘Open Hangar Day’ op zaterdag 29 augustus 2020 stond het frame van dit toestel ten toon gesteld. Er moet nog veel gebeuren, maar men is inmiddels enthousiast aan de restauratie begonnen. Naar verwachting zal het nog wel een paar jaar duren voordat het toestel opnieuw de lucht in kan. Maar Hans is vastberaden om dit te laten slagen!

Het frame van de N81255 Fairchild 24R-46 Ranger tijdens de ‘Open Hangar Day’

Regeren is vooruitzien en dus heeft Hans van Egmond al nagedacht over het kleurenschema dat hij dit toestel straks wil geven. De Fairchild wordt uitgevoerd in de kleuren van de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (ML-KNIL). In het voormalig Nederlands-Indië heeft de ML-KNIL indertijd met twee van deze toestellen gevlogen. Helaas zijn daar – voor zover bekend – geen foto’s van bewaard gebleven. Hoe de toestellen er uitgezien hebben is met behulp van luchtvaarthistorici vastgesteld en we vinden het leuk om te vermelden dat we daar een bescheiden rol bij hebben kunnen spelen.

Het informatiedoek bij de N81255 Fairchild 24R-46 Ranger tijdens de ‘Open Hangar Day’

Tijdens de ‘Open hangar Day’ was op een informatiedoek bij het toestel een afbeelding te zien hoe de kist straks gaat worden. Het militaire serial dat gekozen wordt is FAT 926. Dit is één van de twee exemplaren in Nederlands-Indië geweest. Onder de staart komt XN926 te staan. Verder is de kist in twee tinten groen uitgevoerd met daarbij de kenmerkende oranje driehoek, het herkenningsteken uit die tijd voor Nederlandse militaire toestellen.

De N81255 Fairchild 24R-46 Ranger krijgt ML-KNIL kleuren en registratie FAT 926

We moeten nog even geduld hebben, maar dan vliegt er weer een fraaie Fairchild 24R-46 Ranger in Nederland. En aan vliegtuigen uit de Nederlands-Indië periode wordt niet veel aandacht besteed. Dat maakt deze uitvoering straks een unieke en welkome aanwinst voor de historische luchtvaart in Nederland.

Geef een reactie