Militair

Duitse Tornado’s oefenen boven de Cornfield Range op Vlieland

44+69 Panavia Tornado IDS – German Air Force

Texel / Vlieland, 13 oktober 2020 – Vanmiddag oefenden een tweetal Duitse Panavia Tornado’s boven de Cornflied Range op Vlieland. Deze oefenrange ligt in het natuurgebied Vliehors. Dat is een verbreed stuk strand van 24 vierkante kilometer. Dit is de enige schietrange in Nederland van de Koninklijke Luchtmacht. De range wordt niet alleen door Nederlandse gevechtstoestellen bezocht, ook andere NAVO-landen oefenen er regelmatig.

De westkant van de Vliehors wordt gekenmerkt door dit witte reddingshuisje

Zelf stonden we op het meest noordelijke puntje van Texel bij de vuurtoren van De Cocksdorp. Vanaf daar zagen we de gevechtstoestellen een aantal ‘bomb runs’ uitvoeren en duikvluchten waarbij het boordkanon werd gebruikt. Dit laatste was op Texel goed te horen. Even nadat de Tornado’s achter elkaar naar beneden doken hoorde je een donker ‘TSFRRRRRR’. Na twee seconden hield dat alweer op en klommen de kisten één voor één weer uit voor nog een rondje.

De 44+69 en 44+75 Panavia Tornado IDS bij aan komst hoog boven Texel

Voor de ‘bomb runs’ waren acht kleine blauwe oefenbommen onder de Duitse Tornado’s aangebracht. Tegen het einde had het ene toestel er nog twee over, de andere nog drie.

De 44+69 Panavia Tornado IDS heeft nog drie kleine blauwe oefenbommen onder de romp hangen
De 44+75 Panavia Tornado IDS heeft nog maar twee blauwe oefenbommen over

Let bij bovenstaande foto’s ook eens op de verschillende vleugelstanden van beide kisten. De Tornado beschikt namelijk over verstelbare vleugels die bij langzamer vliegen meer gespreid kunnen worden en bij hoge snelheden juist meer naar achter gevouwen kunnen worden.

44+75 Panavia Tornado IDS – German Air Force

We waren eigenlijk in het gebied rond de vuurtoren opzoek naar vogels om te fotograferen. Met onze 560mm zoomlens konden we de overvliegende Tornado’s identificeren. Dat het Duitse kisten waren was makkelijk te zien, maar ook de registraties van de toestellen waren te lezen. En dat terwijl de kisten op al gauw zo’n 4.000 ft overvlogen. Om een idee te hebben hoe dat er op een onbewerkte, niet uitgesneden foto uitziet, hieronder even een oorspronkelijk plaatje.

44+75 Panavia Tornado IDS – German Air Force

De Tornado’s die oefenden waren de 44+69 en de 44+75. De callsigns van de kisten waren German Air Force (GAF) M51A en M51B. Beide kisten waren opgestegen vanaf Fliegerhorst Schleswig-Jagel in het noorden van Duitsland. De Tornado’s horen bij het aldaar gevestigde Taktische Luftwaffengeschwader 51 „Immelmann“. Het squadronembleem met een tijger stond bij de toestellen op de staart.

Via ADSB Exchange waren de rondjes boven Vlieland goed te volgen. De grote circuits waren de bomb runs, de kortere rondjes waren de oefeningen met het boordkanon.

De rondjes boven Vlieland van GAFM51A en GAFM51B

Na de oefening vertrokken de kisten weer huiswaarts. De terugreis werd op lage hoogte boven de Noordzee gevlogen.

De Tornado’s “low level” onderweg naar huis

Geef een reactie