MuseumOld TimersWarbirds

Grumman G-164A Super Ag-Cat van de Griekse luchtmacht

1265 + 1604 Grumman G-164 Ag-Cat HAF

Tatoi, 6 en 8 november 2016 – De Griekse luchtmacht (Hellenic Air Force – HAF) heeft van 1974 tot en met 2011 met de Super Ag-Cat gevlogen. De Grumman Ag-Cat is een vliegtuig dat speciaal voor landbouwdoeleinden is ontwikkeld. De eerste Ag-Cat vloog voor het eerst op 27 mei 1957. Het toestel kreeg, net als toentertijd de meeste Grumman-ontwerpen een naam met “Cat” erin.

1265 Grumman G-164 Ag-Cat HAF

Grumman had eind jaren vijftig geen plek voor de productie van de Ag-Cat en dus werd dit ondergebracht bij het Amerikaanse Schweizer. Daar zijn in totaal tussen 1959 en 1979 in totaal 2.628 exemplaren in diverse uitvoeringen gebouwd. Ook heeft er nog licentiebouw in Ethiopië plaatsgevonden.

1279 Grumman G-164 Ag-Cat HAF

In totaal heeft de Griekse luchtmacht er tweeëntwintig van in dienst gehad. De eerste tien ontving men in 1974. Daarna zouden er nog twaalf in 1976 volgen. De Ag-Cats werden ingezet bij het 359 Public Services Air Support Squadron op de luchtmachtbasis Tatoi.

Grumman G-164 Ag-Cat HAF

De Griekse sproeikisten waren uitgerust met een 525 pk sterke Pratt & Whitney R-1340 stermotor. Daarmee kon dit toestel een maximale snelheid halen van 275 km/u. De Grumman Ag-Cat werd gebruikt voor landbouwsproeien en voor het blussen van bosbranden. Er was een vloeistoftank aan boord van 1.893 liter voor chemicaliën of blusmiddelen.

Grumman G-164 Ag-Cat HAF

Van de Griekse exemplaren zijn nog een aantal bewaard gebleven op de luchtmachtbasis Tatoi. Op deze luchtmachtbasis is het Griekse luchtmachtmuseum gesitueerd. De bewaarde Ag-Cats staan in opslag op het platform bij het museum en waren daar in 2016 goed te bekijken. Gezien het feit dat de kisten hier al enige jaren staan is het twijfelachtig of deze Ag-Cats nog een luchtwaardige carrière voor de boeg hebben of dat de slopershamer op hen wacht.

Geef een reactie