CS-DIU Cessna 185 Skywagon op de Wofgangsee

CS-DIU Cessna 185 Skywagon

Sankt Wolfgang (Oostenrijk), 3-5 juli 2014 – Tijdens het evenement met watervliegtuigen genaamd ‘Scalaria Air Challenge’ op de Wolfgangsee bij Sankt Wolfgang zagen we een leuke Portugese Cessna 185 Skywagon op drijvers. Deze kist heeft een Continental IO-470-F motor van 260 pk (191 kW). De drijvers zijn van het type EDO 597-2790 Amphibious. Deze zijn er uiteraard later onder gemonteerd omdat deze Cessna’s niet “af fabriek” op drijvers werden geleverd.

CS-DIU Cessna 185 Skywagon is net geland

Voormalige Noor

Dit toestel stamt uit 1961, heeft c/n 185-0136 en heeft korte tijd in de Verenigde Staten gevlogen als N9936X. Daarna heeft dit toestel van 30 augustus 1961 tot en met 6 juni 2006 in Noorwegen ingeschreven gestaan als LN-DBG. In Noorwegen heeft deze amfibie tot 15 juli 2005 in totaal zes verschillende Noorse eigenaren gehad. De zevende eigenaar, Jochen Hermann Willenbrock, nam de Skywagon daarna mee naar Lissabon in Portugal. Dit resulteerde uiteindelijk op 6 juni 2006 in de nieuwe identiteit CD-DIU.

CS-DIU Cessna 185 Skywagon taxiet uit voor een lokale vlucht

In 2009 werd Sakhr Naal van Aeromer Eurl de eigenaar van het toestel. Sindsdien staat dit watervliegtuig gebaseerd op Aéroport Cannes-Mandelieu in Zuid-Frankrijk.

CS-DIU Cessna 185 Skywagon

Deze kist raakte zowel in 2007 als in 2009 beschadigd na een landing met het landingsgestel op. In de drijvers zitten de wielen die voor een landing op het droge naar beneden gelaten kunnen worden. Het is kennelijk een klusje wat niet altijd op de juiste manier uitgevoerd werd…

CS-DIU Cessna 185 Skywagon in de start

Scalaria Air Challenge

Sankt Wolfgang is een op en top Oostenrijks dorpje aan de Wolfgangsee, zo’n 60km zuidoost van Salzburg. Het plaatsje is vooral bekend van de operette ‘Im Weissen Rössl’ van Ralph Benatzky en Robert Stolz. Deze romantische operette speelt zich af in het gelijknamige hotel dat nog steeds hier aanwezig is.
Ook in dit dorpje is Scalaria gevestigd. Dit is een bedrijf dat een gebouw exploiteert wat geschikt is voor congressen, speciale bedrijfspresentaties, productlanceringen e.d. Daarvoor zijn trendy ruimtes en faciliteiten aanwezig.
Tussen 2005 en 2014 organiseerde Scalaria de Air Challenge. Dit was een jaarlijks evenement met als hoofdthema watervliegtuigen. Deze konden mooi voor de deur opereren in de aangrenzende Wolfgangsee.
De CS-DIU nam in 2014 ook aan deel aan de Scalaria Air Challenge. Bij aankomst op 3 juli 2014 droeg de CS-DIU nog geen Scalaria-stickers op de romp. In de loop van 4 juli werden die evenwel aangebracht op de romp naast de deur.
Gedurende het evenement maakte de CS-DIU een paar lokale vluchten. Ook waren we in de gelegenheid om met een bootje wat dichter bij de Skywagon te komen voor een paar fraaie foto’s.

CS-DIU Cessna 185 Skywagon

Geef een reactie