SE-ZGU Cameron Clown 120 special shape, de varende ijs-clown uit Zweden

SE-ZGU Cameron Clown 120

Katrineholm, juni 1998 – Tijdens de Europese kampioenschappen hetelucht-ballonvaren in juni 1998 in het Zweedse Katrineholm waren een aantal fiësta-ballonnen die naast de wedstrijdballonnen opstegen. Een van de leukste daarbij was de SE-ZGU. Dit is een grote vliegende clown.

De SE-ZGU is in 1992 gebouwd door de Britse ballonfabrikant Cameron. Het constructienummer is 2857. Het dragende deel van de ballon heeft een inhoud van 120.000 Cu/ft (3.400 m³). De ballon kan starten met een maximaal gewicht van 1.088 kg. Dat is voor de ballon (enveloppe), mand, gastanks, branders en inzittenden gezamenlijk.

SE-ZGU Cameron Clown 120

Gubben

De clown vertegenwoordigt het Zweedse ijsmerk GB Glace. Dit is de Zweedse tegenhanger van het – bij ons meer dan bekende – Ola ijs, beiden van Unilever. Deze clown Gubben vertegenwoordigt al sinds 1965 dit ijsmerk en is erg populair in Zweden.

Deze special shape is op 13 augustus 1992 ingeschreven als G-UBBE (een verwijzing naar de clown Gubben). Per 9 december 1997 is de G-UBBE doorgehaald. Pas vanaf 14 februari 1997 werd deze ballon in Zweden ingeschreven als SE-ZGU. Alle ballonnen in Zweden beginnen met een ‘Z’. De letters ‘GU’ daarna verwijzen ook weer naar Gubben. Het bedrijf Ballongfirman Far & Flyg AB uit Stockholm zorgde voor de exploitatie.

Op 23 augustus 2007 kwam de clown weer in het Brits register terecht, nu als G-CLWN. Sinds 27 september 2009 is het EASA ARC (airworthiness review certificate) verlopen. De ballon vaart dus niet meer. Deze special is maar weinig omhoog geweest. Eind 2007 stond nog maar 84 uur in het logboek van deze ballon.

Knappe foto’s van deze ballon zijn met een lampje te zoeken op internet. Daar brengen we met dit artikeltje een klein beetje verandering in. 🙂

Geef een reactie