Air Waterland biedt leerlingen MBO College Airport uit Hoofddorp een plek om te sleutelen

D-ECGL Reims/Cessna F150L

Lelystad Airport, 2 december 2020 – Het luchtvaartbedrijf Air Waterland op Lelystad Airport biedt leerlingen van het MBO College Airport uit Hoofddorp in de ‘Pionier hangaar’ de ruimte om op locatie aan vliegtuigen te sleutelen.

MBO College Airport
Het MBO College Airport in Hoofddorp is al ruim 26 jaar dé vakschool voor opleidingen gericht op Airport & Logistic Services, Aviation Technology en Travel & Hospitality. Deze school is onderdeel van het ROC van Amsterdam en is voortgekomen uit de voormalige Anthony Fokkerschool en het Nederlands Luchtvaartcollege.

Binnen MBO College Airport kunnen opleiding gevolgd worden als Eerste Monteur Vliegtuigonderhoud en Constructie Repair Specialist. Voor de praktijkervaring richt Air Waterland nu een deel van de voormalige ‘Pionier hangaar’ in voor de leerlingen uit Hoofddorp.

Instructional airframe

De afgelopen week is de eerste “lesstof” gearriveerd. Het betreft hier de niet-luchtwaardige Reims/Cessna F150L tweezitter D-ECGL (c/n F15000680).

Op de vleugel is af te lezen dat het om de D-ECGL gaat

Dit kistje uit 1971 is door het team van Air Waterland met een vrachtwagentje opgehaald in Duitsland. De D-ECGL was eigendom van de vliegschool Tollenseflug op het vliegveld Neubrandenburg-Trollenhagen (ETNU). Tijdens een solovlucht op 4 september 2018 kwam de student te hoog binnen. Hij koos er niet voor om door te starten, maar drukte het toestel naar de baan. De Cessna boog af naar rechts, raakte met zijn vleugel de baan en de propeller en het neuswiel raakte beschadigd. De student kwam met de schrik vrij.
Hierna werd een poging ondernomen om het toestelletje te repareren. Hierin is men echter gestrand en de D-ECGL wed op 29 november 2018 uit het Duitse register geschrapt. Inmiddels heeft Air Waterland de D-ECGL overgenomen.

D-ECGL Reims/Cessna F150L

Als een groot Meccano bouwproject liggen de verschillende onderdelen van de Cessna in een speciaal afgezette hoek van de hangaar. Een aantal onderdelen was netjes voor transport verpakt in plastic. Het toestel is compleet. Alles is aanwezig, inclusief de motor.

Een overzicht van alle losse onderdelen van de D-ECGL

De komende tijd zullen de leerlingen dit kistje weer opbouwen tot een compleet vliegtuig. Het doel is evenwel niet dat de D-ECGL weer luchtwaardige gemaakt wordt, het blijft een sleutelobject.

2 gedachten over “Air Waterland biedt leerlingen MBO College Airport uit Hoofddorp een plek om te sleutelen

  1. Hi Berend-Jan,
    is het duidelijk waarom de opleiding nu uitwijkt naar Lelystad? Men heeft toch zelf een mooie hangar in Hoofddorp..
    De Pionier hangar lijkt vrijwel leeg… Stonden daar geen kisten in?

    1. Beste Gert Jan, door Corona zijn we in Hoofddorp beperkt in onze praktijkruimte. Als we alle studenten praktijkles willen geven, moeten we in het weekend en elke avond tot laat les geven. Dit is een heel mooie oplossing voor ons!

Geef een reactie