VP-CHY Dassault Falcon 8X op bezoekt Bern-Belp

VP-CHY Dassault Falcon 8X

Bern, 15 februari 2020 – Aan het begin van het jaar was reizen nog een stukje makkelijk dan op dit moment (december 2020). We waren halverwege februari op pad in Zwitserland. Een tussenstop bij het Vliegveld van de hoofdstad Bern (LSZB) is dan eigenlijk altijd wel vaste prik.
Zo midden in het wintersportseizoen stikt het in de weekenden op deze luchthaven regelmatig van de bizjets om hun passagiers aan de voet van de besneeuwde Alpen af te zetten. Deze dag werden we getrakteerd op een leuke Dassault Falcon 8X, het topmodel van deze Franse privéjet-bouwer. Het ging om de VP-CHY Deze op de Caymaneilanden geregistreerde jet stamt uit 2017 en heeft als constructienummer 427. Het toestel heeft korte tijd de Franse testregistratie F-WWNA gehad. Daarna werd de kist op 10 oktober 2017 ingeschreven op naam van Plenty Shine Investment Limited.

VP-CHY Dassault Falcon 8X

7X of 8X

Grappig genoeg noemt de Civil Aviation Authority of the Cayman Islands (CAACI) de VP-CHY een Falcon 7X. Via deze link  is een PDF-file van het register in te zien. Daarin staat de typeaanduiding bij dit toestel als 7X vermeld. Consequent is men wel, bij alle vijf momenteel ingeschreven Falcon 8X’en (VP-CHM/CHX/CHY/CST/CVH) staat Falcon 7X als type vermeld.

Pagina uit het register van de Caymaneilanden

Op zich is de aanduiding 7X wel te verklaren. De Falcon 7X en 8X maken namelijk gebruik van hetzelfde typecertificaat. De 8X is een commerciële naam van een verlengde Falcon 7X met de modificatie M1000. Tot c/n 400 is het een 7X, vanaf c/n 401 een 8X die in het EASA-certificaat als volgt wordt omschreven:

The introduction of the fuselage stretch modification M1000, for which the avionics EASyIII modification M1254 is a precondition, has the commercial designation “F8X”. This modification is applicable for all F7X models from S/N 401 and ongoing.

De verschillen aan de buitenkant tussen een Falcon 7X en 8X uit het EASA-typecertificaat

Thuis in China

De VP-CHY hoort thuis in China. Het toestel is regelmatig te vinden op Hangzhou Xiaoshan International Airport (ZSHC). In februari 2020 deed het toestel een tourtje door Europa. Via Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten kwam de Falcon op 13 februari aan op Le Bourget bij Parijs. Op de 15e vloog het toestel door naar Bern om de dag daarom naar Milaan te vertrekken. Vervolgens werd Athene en nog weer Parijs aangedaan alvorens deze dikke bizjet weer naar het verre oosten vertrok.

 

Geef een reactie