PH-ZME Vans RV-10 maakt maiden flight

PH-ZME Vans RV-10 vliegt voor het eerst!

Lelystad Airport, 16 december 2020 – De ultieme beloning na een lange bouwperiode is voor iedere homebuilder ongetwijfeld de eerste vlucht met het toestel. Vandaag was Henkjan van der Zouw de gelukkige die deze ervaring onderging. Na vijftien jaar bouwen (de ene periode actiever dan de andere) was het zover; de PH-ZME Vans RV-10 (c/n 40355) is klaar en koos voor de eerste keer het luchtruim. Henkjan liet zich vergezellen door zijn copiloot Tim Weert.

PH-ZME Vans RV-10

De vlucht was al ruim van tevoren goed gepland en de weergoden waren Henkjan gunstig gezind. De mist van de ochtend was opgetrokken en ingewisseld naar een zichtwaarde van tien kilometer en een schraal winterzonnetje scheen over Lelystad Airport. De wind kwam uit de richting 160 met 9 knoopjes. Geen belemmering voor een eerste vlucht. Ook de huidige coronamaatregelen hoefden deze ‘maiden flight’ niet in de weg te staan.

PH-ZME Vans RV-10

De bouw van de PH-ZME is voor het grootste deel bij de eigenaar thuis afgewerkt. Op 26 augustus 2019 werd de in aanbouw zijde Vans overgebracht naar de hangaarbox van Henkjan van der Zouw op Lelystad Airport. Daar werd de kist gestald bij zijn andere Vans, de inmiddels verkochte PH-LGR Vans RV-6.

(PH-ZME) Vans RV-10 bij aankomst op Lelystad airport (25 augustus 2019)

Op 13 september 2020 werd voor het eerst de motor gestart. In de tussenliggende tijd is vooral bij IL en T de inschrijving in het Nederlandse luchtvaartregister gerealiseerd en natuurlijk het benodigde Bewijs van Luchtwaardigheid is verkregen.

PH-ZME Vans RV-10 tijdens de eerste motorstart (13 september 2020)

Take-off

Na de start op baan 23 klom de PH-ZME binnen de CTR van Lelystad naar 2.000 ft. Op die hoogte bleef het toestel gedurende een uur met 75% motorvermogen rondvliegen. En met die powersetting is het al een lekker snelle kist. De Vans schoot van noord naar zuid heen en weer.

De PH-ZME Vans RV-10 draait voor het eerst de baan op
PH-ZME Vans RV-10
PH-ZME Vans RV-10
PH-ZME Vans RV-10 op 2.000 ft boven het veld
PH-ZME Vans RV-10 in zijn element

Toen het eerste vlieguur met dit toestel erop zat werd behoedzaam de eerste landing ingezet. Die verliep netjes en het toestel taxiede terug naar zijn hangaar. Tijd voor champagne!

PH-ZME Vans RV-10 op final voor baan 23
PH-ZME Vans RV-10 maakt een rustige landing
De tellerstand op de site van Vans Aircraft deze dag; 10.843

De Vans RV-10 is het vierpersoonsmodel van de populaire serie zelfbouwtoestellen van de Amerikaan Richard VanGrunsven. Tot nu toe waren er al 10.843 Vans voltooid wereldwijd. Daarvan zijn er 964 een RV-10. Daar is na vandaag weer eentje bijgekomen! Nummer 965 en 10.844 overall. Met de komst van de PH-ZME staan er nu drie Vans RV-10 zelfbouwtoestellen in Nederland ingeschreven.

PH-ZME Vans RV-10
Nederlandse Vans RV-10’s
Registratie Type C/N Bouwjaar
PH-RVX Vans RV-10 40550 2012
PH-USN Vans RV-10 40786 2012
PH-ZME Vans RV-10 40355 2020

 

4 gedachten over “PH-ZME Vans RV-10 maakt maiden flight

  1. Henkjan en Rolenda, Gefeliciteerd met jullie first Flight. Het is een heel mooie RV-10 geworden. Ik kan je verzekeren dat de RV-10 is een geweldig toestel is om mee te vliegen.

    (Wel een beetje vreemde teksten onder onze PH-RVX en de PH-USN)

Geef een reactie