OO-PAS Airbus Helicopters H135 bezoekt scheepswerf Royal Huisman in Vollenhove

OO-PAS Airbus Helicopters H135

Vollenhove, 18 december 2020 – Bij de scheepswerf van Royal Huisman in Vollenhove bouwt men luxe zeil- en motorjachten. Het bedrijf is op deze locatie sinds 1971 gevestigd aan het Vollenhoverkanaal. Dat is de scheidslijn tussen de Noordoostpolder en Overijssel. Vollenhove ligt net aan de Overijsselse kant. Wereldfaam verwierf deze werf bij het bouwen aan de snelle Maxi Flyer en Flyer II zeilschepen die in 1978 en 1982 zegevierden in de wereldberoemde Whitbreadrace met schipper Connie van Rietschoten.

Royal Huisman

Orderportefeuille

Royal Huisman heeft momenteel een goed gevulde nieuwbouwportefeuille. Een motorjacht van ruim 58 meter (Project 403 “PHI”) en een zeiljacht van 60 meter (Project 404) zijn in aanbouw. Daarnaast zijn een zeiljacht van 46 meter (Project 405) en een groot sportvisjacht van 52 meter (Project 406) in ontwikkeling op de engineerafdeling. Voor dat laatst schip sleepte Royal Huisman begin december 2020 de miljoenenorder binnen.

Bezoek

Vanuit Kortrijk -Wevelgem (EBKT) was eerder deze ochtend de Airbus Helicopters H135 opgestegen. Deze heli is privé-eigendom en wordt gevlogen door het bedrijf Heli Business. Via een stop ten zuidoosten van Kortrijk werd in een rechte lijn koers gezet naar Vollenhove. Daar werd rond 10:00 u de landing ingezet op de kade van de scheepswerf van Royal Huisman.

De route van de OO-PAS van Kortrijk-Wevelgem naar Vollenhove

Het toestel bleef op bezoek bij de scheepsbouwer tot ongeveer 15:30 u. Daarna is dezelfde route terug naar Kortrijk-Wevelgem gekozen. De heenweg was ongeveer 1:15 u, de terugreis met wat tegenwind 1:30 u. De reden van het bezoek weten we uiteraard niet, maar het zou zomaar het bezichtigen van één van de vier in aanbouw zijnde projecten op de werf kunnen zijn door een toekomstige eigenaar.

De OO-PAS Airbus Helicopters H135 op de kade bij Royal Huisman

Pas uit 2020

De OO-PAS is pas sinds 5 maart 2020 in het Belgische luchtvaartregister ingeschreven. Deze heli is in december 2019 gebouwd in het Duitse Donauwerth en heeft met de tijdelijke registratie D-HCBA gevlogen. Met dat kenmerk is het toestel op 17 februari 2020 naar België afgeleverd.

OO-PAS Airbus Helicopters H135

De OO-PAS is een Airbus Helicopters H135. Dat is eigenlijk een commerciële benaming van de vroegere Eurocopter EC135. De officiële typeaanduiding is EC135 PH3. Het constructienummer van dit exemplaar is 2108.

De OO-PAS Airbus Helicopters H135 op de kade bij Royal Huisman

Een helikopter in Vollenhove is geen alledaags gezicht. Al met al daarom een leuke “vangst” op een buitenlocatie deze dag!

Geef een reactie