Genoeg te beleven aan het eind van het jaar op Teuge

PH-PLG Piper PA-28-181 Archer II

30 december 2020 – Het leek aardig goed weer en dus zijn we een paar uurtjes naar Teuge gegaan. Daar werd redelijk gevlogen. Slechts twee bezoekers, de rest was lokaal verkeer. Maar dat leverde best leuke plaatjes op.

Uitzwaaien

Maar we beginnen met een uitzwaaimomentje. De PH-PLG heeft zijn thuisbasis Teuge verlaten. Deze Piper PA-28-181 Archer II is namelijk verkocht en werd voor het einde van het jaar bij zijn nieuwe baasje verwacht. En dat nieuwe baasje bevindt zich in Duitsland op Wiefelstede/Conneforde (EDWP).

Voor de laatste keer stijgt de PH-PLG Piper PA-28-181 Archer II als local van Teuge op

Het toestel werd door Special Air Services op Teuge te koop aangeboden voor €85.000,- exclusief BTW. De kit stamt uit 1981 en heeft inmiddels zo’n 3.370 ervaringsuren op de teller. De PH-PLG is nu van eigenaar gewisseld.

PH-PLG Piper PA-28-181 Archer II klimt uit op weg naar zijn nieuwe thuisbasis

Voor het laatst startte deze dag de PH-PLG vanaf Teuge als local. Het toestel werd uitgeleide gedaan door de PH-TGM Reims/Cessna F172N Skyhawk II. Met dit toestel werd de ferry-piloot ook weer teruggebacht naar Teuge.

De PH-TGM Reims/Cessna F172N Skyhawk II doet de PH-PLG uitgeleide

De PH-PLG was, voordat het toestel naar Nederland kwam, actief in Engeland als G-HUKT en daarvoor als N8321P. Het constructienummer van de PH-PLG is 28-8190138. Op 15 juli 1987 kwam de kist op naam te staan van P. le Grand (vandaar de registratie “PLG”). Toen stak de Piper nog in een ander jasje.

PH-PLG Piper PA-28-181 Archer II in zijn oude kleurenschema (Oostwold, 1 juni 2009)

Sinds 6 februari 2008 was Special Air Service de werkgever van deze Archer. Een werkgever die het 12,5-jarig jubileum bij de zaak met de verkoop van het toestel heeft “gevierd”. 😉

Bezoekers

De beide bezoekers kwamen van Lelystad Airport. Als eerste zagen we de PH-ZBZ van Zeusch Aviation. Deze Beech C90A King Air kwam op bezoek bij Hangar One voor onderhoud. Rond het middaguur arriveerde het toestel en werd geparkeerd voor de hangaar.

PH-ZBZ Beech C90A King Air voor Hangar One
De PH-ZBZ Beech C90A King Air even omgedraaid voor een foto van de andere kant

De tweede bezoeker vanaf Lelystad Airport was de D-EAWZ. Deze Reims/Cessna F172M Skyhawk II bleef maar even. Na korte tijd vertrok het kistje alweer.

D-EAWZ Reims/Cessna F172M Skyhawk II

Hangar One

Bij het eerdergenoemde Hangar One stonden een paar toestellen buiten. Daarbij hoorde de N2114G.

N2114G Cessna 208B Grand Caravan

Deze Cessna 208B Grand Caravan is 4 februari 2020 als JU-2114 aangekomen. De Mongoolse registratie is gewijzigd in een Amerikaans kenmerk. Dit is met minimale aanpassingen gedaan. “JU-“ is verwijderd, “N” ervoor in de plaats en een “G” eraan geplakt. Als je goed kijkt zie je het spookbeeld nog van waar ooit “JU-“ heeft gestaan.

JU-2114 Cessna 208B Grand Caravan (Teuge, 4 februari 2020)

De N2114G heeft na aankomst als JU-2114 nog niet weer gevlogen. Het plan was dat dit toestel bij Satys op Lelystad Airport van een nieuwe verflaag zou worden voorzien. Die plannen zijn kennelijk voor de korte termijn uit de agenda gehaald.

N2114G Cessna 208B Grand Caravan

De Cessna 337F Skymaster N4207X van het DEAC (Dutch Electric Aviation Centre) op Teuge heeft sinds kort ook zijn intrede gedaan bij Hangar One. Voorheen stond de kist in een hangaarbox even verderop. De groene push-pull mocht even luchten op het platform.

N4207X Cessna 337F Skymaster

De Skymaster is tegenwoordig voorzien van een paar stickers van het Deltion College uit Zwolle waar het DEAC mee samenwerkt in de ontwikkeling van de N4207X naar een hybride (met vebrandings- en elektromotor) vliegtuig.

N4207X Cessna 337F Skymaster

Ook op het platform bij Hangar One stonden de Belgische Rockwell OO-HWK en de Cessna 414A Chancellor PH-SWN.

Weer inelkaar

Naast de Skymaster van DEAC is er nog een toestel van dit type op Teuge gebaseerd. Dat is de N590D uit 1967 van de Stichting Postbellum. Het betreft hier een originele militaire variant, een Cessna O-2.

N590D Cessna O-2 Skymaster staat weer luchtwaardig in de Skydeck hangaar

Dit jaar is het toestel in groot onderhoud geweest. Eerder (7 maart 2020) troffen we de N590D als bouwpakket verstrooid in de onderhoudshangaar van Hangar One. Inmiddels zijn alle schroefjes, boutjes en moertjes weer op zijn plaats terecht gekomen en is de kist weer luchtwaardig. De N590D heeft zijn vaste stallingsplek in de Skydeck hangaar weer ingenomen.

Bizjet

Onderweg naar de Skydeck hangaar passeerden we een opstartende Cessna 525 CitationJet CJ1. De D-IBWA is van de Duitse firma Schuite & Schuite Druckfarbe GmbH. Deze kleine bizjet staat gebaseerd op Teuge en vliegt niet vaak.

D-IBWA Cessna 525 CitationJet CJ1

Vandaag mocht het toestel even door het zwerk klieven om het stof van de motoren af te blazen. Na een half uurtje vliegen meldde de D-IBWA zich alweer op een long final voor baan 26 en maakte de laatste landing van het jaar.

D-IBWA Cessna 525 CitationJet CJ1
D-IBWA Cessna 525 CitationJet CJ1
D-IBWA Cessna 525 CitationJet CJ1 landde alweer na een half uurtje vliegen

Vliegende glazen koets

Ook de PH-SLC maakte een lokale vlucht. Deze Vulcaniar Observer, die – vanwege zijn glazen neus – zo in de luchtvaartuig-editie van Assepoester kan figureren als vliegende glazen koets, maakte een testvlucht.

PH-SLC Vulcanair P.68 Observer 2 met zijn “glazen neus”

Eerst werd even in de omgeving op redelijke hoogte rond het veld gevlogen. Daarna werden nog een vijftal touch and go’s gemaakt alvorens terug te taxiën naar de hangaar van het aerial surveybedrijf Slagboom en Peeters.

PH-SLC Vulcanair P.68 Observer 2 nog met één beentje op de grond

Vliegende antiquiteit

De antieke (1947 is voor een vliegtuig wel al antiek te noemen) PH-NCE maakte vandaag ook een vlucht. Er werd eerst getankt en daarna steeg de ERCO Ercoupe 415D op voor een spreekwoordelijk rondje om de kerk.

Koud boven

Hoewel het best first was weerhield dit de vlieger van de AutoGyro MTO Sport D-MGCK niet om te gaan vliegen. Deze gyrocopter is namelijk is geheel open. Een warme dikke overal is dan geen overbodige luxe om lijf en leden boven in de lucht op temperatuur te houden.

D-MGCK AutoGyro MTO Sport
D-MGCK AutoGyro MTO Sport in formatie met een biddende roofvogel

Hoogvlieger

De Reims/Cessna F172M Skyhawk PH-WCM draagt op de linkerkant van de neus nog en grote sticker met daarop “GO”. Dit is een sticker met het logo van de Stichting Hoogvliegers. Deze stichting zorgt dat zieke kinderen een onvergetelijke rondvlucht kunnen maken. De sticker is op het toestel blijven zitten na de meest recente Hoogvliegersdag van 3 oktober 2020 op Teuge.

PH-WCM Reims/Cessna F172M Skyhawk

Formatie

We sluiten het verslag van ons bezoek aan Teuge af met de gelegenheidsformatie die door drie Cessna, 172’s van Sky Service Nederland werd gevlogen. Achtereenvolgens stegen de PH-LPO, PH-PJL en PH-MDF op voor een vlucht richting Zwolle.

De crew van Sky Service Nederland wacht de formatie op

Bij terugkomst stond de crew van Sky Service Nederland de toestellen al op te wachten voor een fotomomentje. Via Sierra en het circuit arriveerde de drie kisten op final van baan 26.

Sky Service Nederland formatie op short final van baan 26
Sky Service Nederland formatie

Boven het veld werd een low-pass gemaakt met de drie toestellen. Niet de meest strakke formatie, maar dat is wel zo veilig als formatievliegen niet je dagelijkse bezigheid is. Dan geldt 1,5 vliegtuig afstand houden als regel! 🙂

Sky Service Nederland formatie
Sky Service Nederland formatie

En zo was er op deze ogenschijnlijk rustige dag toch weer genoeg te beleven op Teuge! Hieronder nog een paar van de overige lokale kisten die we voor de lens kregen.

 

 

 

2 gedachten over “Genoeg te beleven aan het eind van het jaar op Teuge

 1. Als inwoner van Teuge en geïnteresseerd in de luchtvaart, is het leuk af en toe eens te zien wat voor kisten er over ons huis zijn gevlogen! Wens jou (Berend Jan) een mooi vliegjaar waarvan we steeds een stukje mogen bekijken!

  1. Beste Auke,

   Dank voor de leuke reactie en de mooie wensen. Vanaf deze kant ook een mooi en veilig jaar toegewenst!

   Groet,
   Berend Jan Floor

Geef een reactie