Sportvliegtuigen

Zwitserse Mooney M20J-201 meldt zich op Lelystad Airport voor inburgeringscursus

HB-DHS Mooney M20J-201

Lelystad, 3 januari 2021 – Nederland is weer een mooi sportvliegtuig rijker, een Mooney M20J-201 uit 1984. Het gaat om de HB-DHS met constructienummer 24-1447. Dit toestel werd in 2020 te koop aangeboden door de Zwitserse eigenaar Konrad Schindler. Inmiddels is het toestel gekocht door Markus Landgraf.

Het typeplaatje van de HB-DHS Mooney M20J-201

Deze Mooney stond gebaseerd op het Zwitserse Speck-Fehraltorf (LSZK), niet ver van Zürich. De HB-DHS heeft niet erg lang in Zwitserland gevlogen. Het toestel is “pas” op 4 april 2019 ingeschreven. De jaren daarvoor was deze snelle reiskist wel al in Zwitserland actief. Toen nog met zijn voormalige Amerikaanse registratie N57384.

Ferryvlucht

Op 30 november 2020 startte de afleveringsvlucht naar Nederland. Die vlucht voerde naar Mannheim in Duitsland. Op 2 december 2020 werd de reis vervolgd naar de nieuwe thuisbasis Rotterdam – The Hague Airport.

HB-DHS Mooney M20J-201

De maand december heeft de HB-DHS al drie vluchten gemaakt vanaf Rotterdam – The Hague, naar Breda/Seppe, een IFR vlucht naar Groningen Airport Eelde en een groot rondje randstad inclusief Flevoland.

PH-FAR

De eigenaar heeft het plan opgevat om de Mooney van een Nederlands kenmerk te gaan voorzien. Daarvoor is de hulp ingeroepen van Air Waterland op Lelystad Airport. Vandaag arriveerde het toestel van Rotterdam – The Hague bij Air Waterland voor een inburgeringscursus. Deze Mooney was daarmee tevens de eerste bezoeker voor Lelystad Airport in 2021.

De route van de HB-DHS vandaag van Rotterdam naar Lelystad
De HB-DHS Mooney M20J-201 net na de landing op Lelystad Airport

Bij Air Waterland zal het toestel als PH-FAR worden geregistreerd. De laatste twee letters “AR” staan daarbij symbool voor de Alfa Romeo die de eigenaar gehad heeft en die dezelfde kleur had als de Mooney. De “F” is erbij gezocht zodat het ook een woord van betekenis werd; far, – ver in het Nederlands vertaald – verwijst naar het gegeven dat je met dit reistoestel ver kunt vliegen.

De Zwitserse vlag wordt omgeruild voor een Nederlandse

De Zwitserse registratie is met een beige sticker over de voormalige Amerikaanse registratie heen geplakt. Air Waterland kennende zorgen ze voor een mooie oplossing voor het nieuwe Nederlandse kenmerk. De schuine letters staan daarbij uiteraard fraai op dit snelle toestel.

De huidige registratie staat op een beige sticker

Meteen na aankomst werd de HB-DHS in de Pionier Hangaar gereden waar Air Waterland gevestigd is. Naast een nieuwe registratie zal men bij Air Waterland ook nog een aantal modificaties aan het toestel doen, zoals het installeren van een nieuw motormanagementsysteem.

Direct na aankomst wordt de HB-DHS Mooney M20J-201 naar binnen gereden

M20J-201

Deze J-versie van de Mooney M20 werd geïntroduceerd in september 1976. Het model werd een succes met maar liefst 1.634 gebouwde exemplaren. De toevoeging “201” in M20J-201 staat voor de snelheid van het toestel. Met de 200 pk (150 kW) sterke viercilinder Lycoming IO-360 motor kan dit toestel namelijk 201 miles per uur vliegen (323 km/u)

HB-DHS is een Mooney 201, dat verwijst naar 201 miles per uur

Dragonfliers

De PH-FAR gaat vliegen voor Dragonfliers B.V. Dit is een luchtvaartbedrijfje dat Markus Landgraf in oktober 2020 heeft opgericht. Dragonfliers wil zich gaan richten op verhuur van het toestel aan zakenlieden met een brevet of biedt vluchten aan met piloot voor zakelijke reizigers zonder brevet. Het idee is geboren uit de coronapandemie waarbij het lastiger is geworden om veilig te reizen. Met de Mooney M20J-201 wil men daar een alternatief voor bieden. De planning is dat Dragonfliers pas aan het eind van 2021 operationeel zal zijn, zo meldt de website www.dragonfliers.eu.

HB-DHS Mooney M20J-201

Een gedachte over “Zwitserse Mooney M20J-201 meldt zich op Lelystad Airport voor inburgeringscursus

Geef een reactie