HelikoptersHomebuiltSportvliegtuigenUltralights

Zonnig Zeeland met veel bezoekende vliegtuigen

PH-TDB Rand Robinson KR-2S

Midden-Zeeland, 9 januari 2021 – Deze dag hebben we een bezoekje aan Midden-Zeeland gebracht. Een verblijf van 1,5 uur leverde met het mooie zonnig weer een aantal leuke plaatjes op.
Als eerste de PH-TDB. Dit is een zelfgebouwde Rand Robinson KR-2S uit 2018. Het toestel heeft een BMW R1200GS motor, die ook op BMW-motorfietsen wordt toegepast. Het kistje maakte deze dag twee lokale vluchten. In Nederland zijn slechts vier KR-2S-jes ingeschreven. De andere drie zijn de PH-KRS, PH-MIJ en PH-OMI.

PH-TDB Rand Robinson KR-2S

Oer Cessna

De enige oer-Cessna die Nederland rijk is staat op Midden-Zeeland. Dit is de PH-ABM. Het type is een Cessna 172. Zonder toegevoegde letter of zonder de aanduiding Skyhawk. De opvolgende modellen lopen van 172A tot en met 172S (die nog altijd geproduceerd wordt). De Cessna 172 is ook het enige model met een rechte staart. Vanaf de 172A is dit een schuin exemplaar geworden. De PH-ABM stamt uit 1957 en de eigenaar woont in het nabijgelegen Arnemuiden.

PH-ABM Cessna 172

Maiden flight

We waren er net te laat voor. De kist stond alweer “op stal”, maar vandaag maakte de PH-VRH zijn eerste vlucht. De PH-VRH is een zelfgebouwde Murphy Rebel Elite. Het kistje maakte vandaag zijn eerste vlucht na het bouwproces. In de eerste anderhalf uur in de lucht zijn diverse tests uitgevoerd en die verliepen naar behoren, zo liet de eigenaar/bouwer weten.

PH-VRH Murphy Rebel Elite

Deze eigenaar beschikt nog over een tweede zelfbouwtoestel, de PH-STR. Dat is een Fisher Dakota Hawk in dezelfde kleuren als de PH-VRH. Omdat dit toestel in het buitenland verblijft wordt het helaas zelden tot nooit in Nederland waargenomen.

Windmolen-wentelwiek

Op Midden-Zeeland staat een Airbus Helicopters H145 van Noordzee Helikopters Vlaanderen gebaseerd. Dit toestel staat hier in verband met een contract met het bedrijf Ørsted. De H145 wordt ingezet bij de bouw van de windmolenparken Borssele 1 en 2. Vandaag stond de heli in de hangaar, maar die was gelukkig open zodat we – met toestemming – een foto konden maken.

OO-NSV Airbus Helicopters H145
OO-NSV Airbus Helicopters H145

Op Midden-Zeeland staan twee – inmiddels redelijk oude – Cessna 150L tweezittertjes gebaseerd die beiden een Amerikaans kenmerk hebben. De N3279G is in licentie gebouwd in Reims en is dus een Reims/Cessna 150L. De N2024 is in de Verenigde Staten in elkaar geschroefd en is daarmee een Cessna 150L.

N3279G Reims/Cessna F150L
N2024 Cessna 150L

De PH-4M3 is een eenling in Nederland. Er vlieg namelijk maar één PH-4M3 P.P.H.U “Ekolot” Slowik Malgorzata JK-05 Junior in Nederland. Dit kistje is in 2009 gebouwd en beschikt over een Rotax 912 UL DCDI motortje. Dit toestel staat gebaseerd op Midden-Zeeland.

PH-4M3 Ekolot JK-05 Junior

Bij Vliegwerk Holland staan diverse vliegtuigen in onderhoud. De hangaar was dicht, maar door de ramen heen zagen we de Piper PA-18-150 Super Cub PH-CUB binnen staan. Dit fraaie kistje hoort thuis op Rotterdam – The Hague. Opmerkelijk was dat allen op de romp de lettes “UB” nog maar stonden. De rest was weg. Of het toestel op die plek nieuwe linnen bespanning heeft gekregen of dat het toestel een ander kenmerk gaat krijgen is ons nog onbekend. De tijd zal het vast leren.

PH-CUB Piper PA-18A-150 Super Cub met alleen nog maar “UB” op de romp

Bezoekers

Er stonden opvallen veel bezoekers op Midden-Zeeland. Dit had vermoedelijk deels te maken met de matige conditie van de baan op Texel. Dat Waddeneiland is voor veel sportvliegers een leuke bestemming. Door het vochtige weer was de baan daar te drassig zodat er slechts een beperkt aantal ultralights welkom waren. Midden-Zeeland is dan klaarblijkelijk second best.

G-CIRU Cirrus SR20X

Er stonden een viertal kisten van de KLM-Flight Academy. De studenten waren bezig met een solovlucht. Dat is nog de enige vorm van lesvliegen die met de coronamaatregelen van kracht mogelijk is.

Ook Rotterdam-The Hague was met diverse Pipers en Robins goed vertegenwoordigd. Verder een aantal kisten van Breda/Seppe en Lelystad Airport. Al met al een vermakelijk middagje in het zonnige Zeeland!

Een gedachte over “Zonnig Zeeland met veel bezoekende vliegtuigen

Geef een reactie