MilitairWarbirds

Nieuwe Hawker Hunter voor Dutch Hawker Hunter Foundation (DHHF)

HB-RVP / J-4205 Hawker Hunter T.68

Altenrhein, 18 januari 2021 – De Zwitserse Verein Flieger Museum Altenrhein heeft de HB-RVP Hawker Hunter T.68 verkocht aan de Nederlandse Dutch Hawker Hunter Foundation (DHHF). Deze tweezitter wordt in Nederland de vervanger van hun G-BWGL Hawker Hunter T.8C. Dat toestel, ook een tweezitter, heeft te kampen met te veel technische problemen om het toestel in de lucht te houden. Daarom is men op zoek gegaan naar een vervangend exemplaar en dat is in de vorm van de HB-RVP in Zwitserland gevonden.

De G-BWGL / N-321 Hawker Hunter T.8C van de DHHF heeft te veel technische problemen
De G-BWGL / N-321 Hawker Hunter T.8C gaat niet meer vliegen

Geboren als eenzitter

De HB-RVP vloog in Zwitserland met zijn oude militaire werkgever en de voormalige militaire registratie J-4205. Dit toestel is oorspronkelijk gebouwd op 29 juni 1954 in Blackpool. Het was toen een Hawker Hunter F.50 eenzitter! De kist werd op 2 februari 1957 geleverd aan de Zweedse luchtmacht als 34086. Daar werd het als J34 aangeduid. In 1970 is het toestel teruggekocht door Hawker Siddeley en kreeg de kist de tijdelijke Britste registratie G-9-412. Er is vervolgens een nieuwe front-sectie opgezet zodat het een tweezitter werd. Daarna werd het vliegtuig aangeduid als een Hunter Mk.68. Het constructienummer van dit toestel is 41HR003206.

HB-RVP / J-4205 Hawker Hunter T.68

Deze grondige ombouw van de tweedehands Hunter werd gedaan op verzoek van de Zwitserse luchtmacht en het toestel werd op 3 juni 1975 naar Emmen in Zwitserland afgeleverd voor verdere assemblage. Op 9 maart 1976 werd de kist weer operationeel. Zo kan het dat als bouwjaar voor dit exemplaar 1976 in de boeken vermeld staat!

HB-RVP / J-4205 Hawker Hunter T.68

In totaal heeft het toestel bij de Zwitserse luchtmacht 1.697,13 vlieguren in de boeken gekregen met daarbij 2.286 landingen. Op 16 december 1994 werd het toestel afgedankt en kwam het in civiele handen.

HB-RVP / J-4205 Hawker Hunter T.68

Het toestel werd gevlogen en onderhouden door de Hunter Flying Group op Altenrhein. Vanaf 10 augustus 1995 draagt de kist de registratie HB-RVP.

De HB-RVP als “N-322” tijdens de roll out op 18 januari 2021 op Altenrhein (Foto: Fliegermseum Altenrhein)

Nederlandse kleuren

De HB-RVP is inmiddels al in dezelfde Nederlandse kleuren gespoten als de G-BWGL en heeft de KLu registratie N-322 meegekregen. De vorige tweezitter (G-BWGL) droeg de registratie N-321. De nieuw verworven Hunter zal, net als de eenzitter van de DHHF (G-KAXF / N-294 Hawker Hunter F.6A) een Britse registratie gaan krijgen.

De G-KAXF / N-294 Hawker Hunter F.6A is de eenzitter van de DHHF

De Hunters van de DHHF staan gebaseerd op de vliegbasis Leeuwarden. Het is de bedoeling dat de “nieuwe” tweezitter N-322 uiterlijk einde van het tweede kwartaal van 2021 op Leeuwarden zal landen.

De nieuw aangeschafte Hawker Hunter T.68 van de DHHF zal eind kwartaal 2 van 2021 op Leeuwarden landen

De HB-RVP hebben we fraai in actie gezien tijdens het “Hunterfest” van de Hunterverein Obersimmental in 2010 op de oude luchtmachtbasis St. Stephan in Zwitserland.

Een gedachte over “Nieuwe Hawker Hunter voor Dutch Hawker Hunter Foundation (DHHF)

  1. Heel hartelijk dank , op de voorlaatste dag dat ik uit militaire dienst ging , heb ik mee kunnen
    vliegen op de Hunter Dual van Soesterberg naar Leeuwarden .
    Ik heb van de vlucht genoten en zou graag nog een keer aan boord mee willen vliegen .
    Hartelijke groet,
    Gerard Wichers

Geef een reactie