AirShowOld TimersWarbirds

Focus@ F-AXCS Max Holste MH.1521M Broussard

F-AXCS Max Holste MH.1521M Broussard (La Ferté Alias, 17 mei 1986)

Registratie: F-AXCS
Type: Max Holste MH.1521M Broussard
Constructienummer: 293
Bouwjaar: 1958
Eigenaar: W.B. Blair (huidige eigenaar in V.S.)
Locatie: La Ferté Alais, 17 mei 1986
Bijzonderheden: De Max Holste MH.1521M Broussard heeft een militaire achtergrond. In Frankrijk welteverstaan. En bij de Fransen is het militaire serial altijd makkelijk te herleiden, dat is het constructienummer van het vliegtuig, 293 in dit geval.
Deze robuuste zeszitter is in 1958 gebouwd. In totaal zijn er 393 exemplaren gebouwd van het model dat ook wel de Franse Beaver wordt genoemd. Dit vanwege de gelijkenis met de De Havilland Canada DHC-2 Beaver. De Franse naam Broussard betekent bosjesman, een duiding voor de geschiktheid van dit vliegtuig als ‘bushplane’. De Broussard heeft dienstgedaan bij zowel de luchtmacht als de landmacht van Frankijk.

La Ferté Alais

Affiche van de vliegshow van 17-18 mei 1986

We kwamen de F-AXCS tegen tijdens “le meeting aérien de Cerny – La Ferté Alais” oftewel de Pinkstervliegshow op 17 en 18 mei 1986 op La Ferté Alais. Op dit veld wordt jaarlijks de collectie antieke vliegtuigen van de Amicale Jean-Baptiste Salis aan het publiek getoond. Daarnaast bezoeken vaak tal van andere Franse historische vliegtuigen met de Pinksterdagen dit veldje op een heuvel ten zuiden van Parijs.
Op het eerste gezicht lijkt de registratie F-AXCS niet ongewoon. Het is echter niet het officiële kenmerk van dit toestel. Dat is namelijk F-BXCS. Met dat kenmerk stond deze Broussard namelijk al vanaf 29 juni 1981 ingeschreven.
Er bestaan wel Franse vliegtuigen beginnend met “F-A…”, maar dat zijn historische vliegtuigen uit de “F-AZ…” (en tegenwoordig ook de “F-AY…”) reeks. “F-AX…” komt niet voor. Nou ja, op de foto wel, in de boeken niet.
We weten niet precies waarom deze Broussard voorzien was van het kenmerk F-AXCS. Wellicht dat dit voor filmopnames is geweest. Als iemand meer info heeft houden we ons aanbevolen!
In de jaren hierna heeft de F-BXCS een nieuw kleurenschema gekregen. Het toestel werd grijs met een rode striping.

F-BXCS Max Holste MH.1521M Broussard (La Ferté Alias, 30 mei 1993)

Op 3 juli 2000 is de F-BXCS uit het Franse luchtvaartregister verwijderd. Een nieuw hoofdstuk voor dit toestel brak aan in de Verenigde Staten. Daar vliegt het toestel nu rond als N293BR op naam van William Brent Blair. De cijfers in de registratie verwijzen uiteraard naar het serienummer en “BR” staat voor Broussard. Opvallend genoeg is het bouwjaar in het Amerikaanse register 1961. Het toestel heeft dus een merkwaardige verjongingskuur van twee jaar ondergaan…

Geef een reactie