PH-DTF Dassault Falcon 900EX van Max Verstappen op Schiphol

PH-DTF Dassault Falcon 900EX

Schiphol, 20 januari 2021 – Voor het eerst landde de PH-DTF Dassault Falcon 900EX op de nationale luchthaven bij Amsterdam. Dit toestel uit 2009 met constructienummer 205 staat op naam van het Luxemburgse bedrijf Mavic Aviation. En Mavic is de bedrijfsnaam van de Nederlandse Formule1 coureur Max Emilian Verstappen.

Occasion

Verstappen heeft dit toestel overgenomen van Richard Brandson die ermee vloog als M-VGAL (dat stond voor Virgin Galactic). Ook Branson had het toestel in januari 2015 als occasion gekocht. Daarvoor was de Falcon namelijk sinds 30 juli 2009 als VT-CAP bij Poonawalla Aviation Ltd. in dienst in India. De testregistratie bij Dassault van deze Falcon 900EX was F-WWFB.

PH-DTF Dassault Falcon 900EX

De PH-DTF is gespoten in een trendy donkergrijs mat kleurenschema met glanzende oranje striping. Dat oranje is natuurlijk een verwijzing naar de Nederlandse roots van de autocoureur. Het toestel staat sinds 21 oktober 2020 in het Nederlandse luchtvaartuigenregister ingeschreven.

De oranje striping op de PH-DTF Dassault Falcon 900EX is glanzend in plaats van mat

MV33 Lion

PH-DTF Dassault Falcon 900EX met de MV33 lion in de staart

In de staart is het MV33-logo afgebeeld. In deze gestileerde leeuwenkop zijn de initialen van Max Verstappen verwerkt. Een afbeelding die ook de racehelm van de coureur siert.

Exxaero

Voor de exploitatie van de PH-DTF is de hulp in geroepen van het Eindhovense bedrijf Exxaero. Zij verzorgen bemanning, onderhoud, vliegplanning, kortom de operations van het toestel. Iets wat deze firma voor meer klanten doet. Zo hebben zij, naast de PH-DTF,  de volgende Nederlands geregistreerde bizjets in hun vloot:

  • PH-EBR Dassault Falcon 900
  • PH-GWS Dassault Falcon 7X
  • PH-IWS Dassault Falcon 7X
  • PH-JTJ Cessna 680
  • PH-LAU Dassault Falcon 900EX
  • PH-NDK Dassault Falcon 900
  • PH-STB Dassault Falcon 900

In de weg

De Falcon 900EX landde vandaag na een vlucht vanaf het Zwitserse Basel. Na de landing werd het toestel voor de General Aviation terminal geparkeerd. Op zich een leuke plek voor een foto, ware het niet dat een bus van het afhandelingsbedrijf danig in de weg stond…

Busje stond hinderlijk in de weg…

Nu kennen we toevallig iemand die de sleutels van die bus in zijn broekzak heeft. Die hebben we even gebeld en gevraagd of hij – na zijn boterhammetje – genegen was om de bus iets verder weg te parkeren. 100 punten voor Steije!

PH-DTF Dassault Falcon 900EX zonder bus!

Weinig in Nederland

Onze verwachting is dat we deze bizjet niet vaak in Nederland zullen aantreffen. Ten eerste omdat Max Verstappen in Monaco woont. Ten tweede omdat zijn bedrijf in Luxemburg gevestigd is en ten derde omdat hij tijdens het race-seizoen over de hele wereld zwerft met zijn nieuwe “ride”. Goede kans natuurlijk dat het toestel op Schiphol staat als in september 2021 hopelijk de Grand Prix van Zandvoort verreden kan worden. Deze keer blijft de Falcon een nachtje slapen, om daarna naar Zuid Frankrijk te vliegen, naar Aéroport de Cannes Mandelieu (LFMD) op precies te zijn.

PH-DTF Dassault Falcon 900EX

8 gedachten over “PH-DTF Dassault Falcon 900EX van Max Verstappen op Schiphol

Geef een reactie