Algemeen

“Friendship-hangaar” nieuwe naam grote hangaar Zeusch Aviation

De Friensdhip-hangaar van Zeusch Aviation aan de Roadrunnerlaan

Lelystad Airport, 22 januari 2021 – De grote hangaar op Lelystad Airport van Zeusch Aviation heeft een nieuwe naam; de “Friendship-hangaar”. Zeusch Aviation heeft deze hal van zo’n 2.000m² aan de Roadrunnerlaan in het voorjaar van 2019 overgenomen van de Stichting Exploitatie Catalina. De hangaar kwam te koop nadat de stichting hun PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina verkocht in Amerika. Hiervoor werd de hal aangeduid als “Catalina-hangaar” en korte tijd als “Zeusch-hangaar”. De nieuwe naam “Friendship-hangaar” is uiteraard vanwege het feit dat sinds eind vorig jaar een militaire versie van de roemruchte Fokker F27 Friendship (Troopship) hier zijn thuis heeft gevonden.

De N27FF Fokker F27-400M Troopship staat sinds 3 november 2020 in de “Friendship-hangaar”

Net als Fokker

De kersverse naam van de hangaar staat met sierlijke letters op de gevel. De tekst is geschreven op de manier zoals Fokker Aircraft dit vroeger ook deed. Niet alleen prijkt de naam op de gevel, ook op het glas van de entreedeur is “Friendship” terug te vinden.

Op de gevel en op de entreedeuren is de naam terug te vinden

Luchtvaarthistorie

Inmiddels is dit een hangaar waar sinds de bouw in 2010 al veel historische vliegtuigen hun bed & breakfast geregeld hadden. We noemden al de Catalina, maar ook de Douglas DC-3 PH-PBA van de DDA Classic Airlines vond tot afgelopen voorjaar (2020) hier onderdak.
En wie herinnert zich nog de filmopnames voor de speelfilm “Dunkirk” in de zomer van 2016? Toen stond de “Friendship-hangaar” vol met oude Tweede Wereldoorlog kisten als drie Spitfires, een Hispano Buchon (Messerschmitt Bf109) en een Fairchild Bolingbroke (Blenheim).

Een van de Spitfires bij de “Friendship-hangaar” tijdens de filmopnames voor “Dunkirk” (27 juni 2016)

Ook heeft er al eerder een Fokker F27 Friendship in de hangaar gestaan. Dat was de Pakistaanse AP-BHZ Fokker F27-500 Friendship die van begin 2013 tot halverwege 2016 in de hal in opslag stond.

De letters zijn op dezelfde manier geschreven zoals Fokker Aircraft ze gebruikte

De naam en faam als historische hangaar zal met de N27FF Fokker F27 Friendship (Troopship) van de stichting Vliegend Nederlands Cultureel Erfgoed (VNCE) blijven voortbestaan. De nieuwe aanduiding op de gevel is daarbij het kersje op de taart.

Geef een reactie