AlgemeenWarbirds

Natuurgetrouw schaalmodel van de PH-TXN North American AT-6A Texan van Wings over Holland

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan schaalmodel

Lelystad Airport, 20 januari 2021 – Bij Wings over Holland toonde Luuk van Hooijdonk ons vol trots een prachtig schaalmodel van de PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan. Deze warbird uit 1941 vliegt sinds een paar jaar in de kleuren van de Koninklijke Marine en is een blikvanger van jewelste.

De PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan is op schaal 1:32 nagebouwd

Beeld en geluid

Maar ook dit schaalmodel van de PH-TXN is een enorme blikvanger! Het toestel is een exacte kopie en wat nog mooier is, de motor kan ook draaien. Maar daar blijft het niet bij. Om de motor te starten wordt een heel natuurgetrouw proces afgewerkt. Eerst gaan de navigatielichten aan en dan start langzaam en sputterend de motor op. Die komt vervolgens op toeren. En als de motor warm is en de kist is (bij wijze van spreken) klaar om te taxiën, dan gaan ook de landingslichten in de vleugel aan. Helemaal over de top is het feit dat bij het starten van de motor ook echt het geluid van de PH-TXN is te horen! De modelbouwer heeft het geluid van de startende Texan opgenomen en de geluidsfile wordt bij de draaiende propeller afgespeeld. Helaas een effect dat we op de foto niet over kunnen brengen.

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan schaalmodel

Klassieke wagens

Reden genoeg om een contact te zoeken met de bouwer van dit model, Eric Westra uit Lelystad. Meestal bouwt Eric Westra op semiprofessionele wijze (en soms op bestelling) oude, klassieke race- en sportwagens. Modellen uit de jaren zestig en zeventig zijn favoriet met merken als Ferrari, Porsche, Jaguar en Aston Martin. Maar inmiddels kunnen vliegtuigen hem ook bekoren.

Trusty Rusty

Nadat Westra een Tamiya model op schaal 1:32 had gebouwd van de PH-JAT North American P-51D Mustang “Trusty Rusty” van de Stichting Vroege Vogels werd het idee geboren om ook de Texan van Wings over Holland te bouwen. Hiervoor werd eveneens een schaalmodel 1:32 gekocht, een exemplaar van het merk Kitty Hawk.

Het model 1:32 van de P-51D Mustang “Trusty Rusty” (Foto: Eric Westra)

Bij het nabouwen van de PH-TXN is Eric zeer gedegen te werk gegaan. Vooraf werden vele foto’s genomen en onderdelen van het toestel werden met de hand vervaardigd om de realiteit zo exact mogelijk te benaderen. Zo werden de stoelen bijvoorbeeld veranderd ten opzichte van het standaard bouwpakket, maar ook de banden met een lijnprofiel zijn speciaal gemaakt. Dat geldt ook voor het landingsgestel waar de bedrading voor de verlichting en de motor in verwerkt moest worden. De achterste canopy is eveneens onder handen genomen.

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan schaalmodel

De motor van het model is een verhaal apart. Daarvoor is een after-market exemplaar genomen van het merk Vector. Zo’n schaalmodel van een stermotor is los verkrijgbaar. Die is gedetailleerder dan het meegeleverde exemplaar van de Pratt & Whitney R-1340 stermotor die in de doos van Kitty Hawk zit.

Electronica

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het model deels opengewerkt zou blijven. Dat plan wijzigde toen Eric Westra de Belg Richard Coudron van Magic Scale Modeling tegenkwam. Hij is gespecialiseerd in het verwerken van een printplaat met elektronica in schaalmodellen. Speciaal voor de Texan werd een programma uitgedacht waarbij de lichten aangaan, de motor start en het geluid hoorbaar is. Een prachtig stukje techniek!

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan schaalmodel met de motor en de landingslichten aan

De uiterlijke kenmerken van de kist zijn ten slotte op maat geproduceerd. Alle teksten, registraties en roundels zijn door Eric Westra geprint op decalpapier met een printer met speciaal hiervoor geschikte inkt.

Snoopy

Dan zit er nog een leuke gimmick in het diorama verwerkt waar de Texan op geplaatst is. Er staat een oliedrum met daarop de afbeelding van Snoopy. Dit is de verwijzing naar de tijd dat deze kist jarenlang als SE-CHP in Zweden vloog met een fraaie afbeelding van Snoopy in de staart.

In de cirkel het olievat met daarop Snoopy
De SE-CHP North American AT-6A Texan vloog met Snoopy in de staart voordat het toestel PH-TXN werd
SE-CHP North American AT-6A Texan

Zoals het schaalmodel vandaag ten toon gesteld stond was de motorbeplating verwijderd. Die kan desgewenst ook op het model gezet worden, dan moet de propeller er even af.

Twee jaar bouwen

Dit geweldige stukje huisvlijt heeft in totaal tussen de 150 en 200 bouwuren gekost. Al met al heeft het twee jaar geduurd voordat Eric Westra op 2 september 2019 klaar was met het model. Vooral de realisatie van de elektronica was een langdurig proces. Het is even werk, maar het resultaat is geweldig!

Een geweldig resultaat!

Meer vliegtuigen

Inmiddels zijn er door Eric Westra al meer vliegtuien gebouwd. Zo is er een prachtig werkend model van een F-4U Corsair geproduceerd en een Albatros D.V jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog. Momenteel wordt er gebouwd aan een schaalmodel van de Lockheed F-104G Starfighter die in de Skydeck hangaar staat op Teuge. Op het verlanglijstje staat nog een Grumman TBM-3 Avenger.

Momenteel wordt gewerkt aan een model van de D-8060 Lockheed F-104G Starfighter die op Teuge staat

Een gedachte over “Natuurgetrouw schaalmodel van de PH-TXN North American AT-6A Texan van Wings over Holland

  1. moesten die bouwers geinteresseerd zijn in een Revell Mustang P-51-5NA (moeilijkheidsgraad level 5, maar dat moet voor jullie geen probleem zijn), dan wil ik best die ongeopnede box naar jullie sturen – ik heb er geen tijd voor.

Geef een reactie