AlgemeenOld Timers

Is mijn luchtvaartpassie genetisch bepaald?

De oude ansichtkaart gericht aan mijn vader (2 april 1929)

Almere, 28 januari 2021 – In een stapel oude ansichtkaarten kwam ik een ouderwets kiekje tegen van het theehuis “Soesterdal” op het vliegterrein Soesterberg. Op de voorgrond zien we de H-NACC, een Fokker F.VII van de KLM. In de lucht nog twee toestellen waarvan één in elk geval een Junkers F-13 is, het eerste metalen passagiersvliegtuig. Een actiebeeld dat overigens vermoedelijk met de toenmalige versie van Photoshop is samengesteld… 😉

H-NACC

De H-NACC was de eerste Fokker F.VII. Dit toestel is bekend geworden door de eerste vlucht naar Nederlands-Indië van 1 oktober tot en met 24 november 1924. De terugreis is door de bemanning en het vliegtuig per boot gemaakt. De vlucht werd uitgevoerd onder auspiciën van het hiervoor speciaal opgerichte Comité Vliegtocht Nederland-Indië.
De H-NACC Fokker F.VII is op 13 juni 1924 in dienst gekomen en raakte op 9 juli 1926 beschadigd tijdens een ongeval bij Wolverthem in België. Elf dagen later werd de registratie doorgehaald.

Joop Floor

Deze kaart is verzonden aan Jopie Floor. Dat was mijn vader! Hij heette Joop. Het adres is gericht aan zijn vader, aan “Den Heer W. Floor”, Veehouder, Maartensdijk. Dat mijn opa aan de Dorpsstraat 16 in Maartensdijk woonde was in die tijd voor de postbezorger kennelijk geen noodzakelijke informatie. Ons kent ons gold toen zeker en vast!
De boerderij waar zij woonden is overigens gesloopt voor de aanleg van de Rijksweg A27. Waar deze nu Maartensdijk kruist stond de boerderij.

De achterkant van het kaartje met een postzegel van 1,5 ct.

De ansichtkaart is ondertekend door zijn oom Jan van Woudenberg en een onbekende Dirk Jan. Het kaartje heeft als poststempel 2-IV-29. Mijn vader was geboren op 2 april 1924 dus dit kaartje was ter gelegenheid van zijn vijfde verjaardag!
De afzenders hadden de inschatting gemaakt dat mijn pa best gelukkig zou worden van een plaatje met vliegtuigen erop. Zijn – kennelijk aanwezige – genen met passie voor luchtvaart zijn in versterkte mate aan mij overgedragen. De oorsprong hiervoor lag zeker en vast al bij mijn vader. Daar ben ik inmiddels wel van overtuigd!

4 gedachten over “Is mijn luchtvaartpassie genetisch bepaald?

  1. Goh, wat een mooi stukje geschiedenis Berend Jan. Koesteren!
    Air Online, telkens een aardige site om even te bezoeken. Fijn weekend.

Geef een reactie