Oude ‘Fokker’ opnieuw terug in de lucht?

PH-SWT Thunder AX6-56Z (Barneveld Internationale Ballonfiësta, 1986)

Joure, 13 november 2020 – Op 13 november 2020 werd opnieuw de heteluchtballon PH-SWT ingeschreven. Dit is een Thunder AX6-56 Bolt uit 1981 en met constructienummer 328. Deze ballon heeft een inhoud van 1.590 m3. De PH-SWT is eigendom van het Noordelijk Ballonvaart Centrum (NBC) in Joure.

Deze ballon is bijzonder omdat dit een oude “Fokker-ballon” is. Op de enveloppe is het Fokker-logo in oranje, wit en blauw uitgevoerd. Dit luchtvaartuig werd op 28 januari 1981 ingeschreven op naam van Fokker B.V. op Schiphol-Oost. De registratie PH-SWT stond voor de toenmalige president-directeur van de vliegtuigfabriek; Frans Swarttouw. De vaste ballonvaarder destijds was de helaas in 2012 overleden VARA-radiomaker en ballonvaarder Hans Zoet.

PH-SWT Thunder AX6-56Z (Vliegveld Hilversum, 1983)

In 1996, na het faillissement van Fokker, is de ballon uitgeschreven en bij Zoet in de opslag gekomen. Na het overlijden van Hans Zoet is de ballon overgegaan naar Pieter Kooistra van het NBC. Nu heeft hij de – inmiddels veertig jarige – ballon weer ingeschreven. En veertig jaar is voor een ballon bejaard te noemen! In de loop der jaren wordt de ballonstof poreus waardoor deze minder goed zijn warmte vasthoudt. Daardoor moet de ballonvaarder meer propaangas verstoken om de ballon in de lucht te houden. Ook kan de nylonstof door middel van UV-lucht minder sterk worden. Daarom moet de PH-SWT eerst nog wel een ‘grab-test’ ondergaan waarbij de sterkte van de stof gekeurd wordt alvorens er naast het bewijs van inschrijving ook een bewijs van luchtwaardigheid (BvL) wordt afgegeven. Tot het verkrijgen van het BvL maakt Pieter Kooistra nog geen concrete plannen met de opnieuw ingeschreven PH-SWT. Hopelijk komt de ballon door de test heen en kan het als varend erfgoed het luchtruim kiezen.

De PH-SWT op de voorpagina van het luchtvaartblad Avia van augustus 1983

Tweede “Fokker-ballon”

Er is overigens na de PH-SWT nóg een andere “Fokker-ballon” geweest. Dat is de PH-EJN Colt 105A (c/n 1452, bouwjaar 1989). Ook deze ballon werd indertijd door Hans Zoet gevaren en ook bij deze registratie werden de initialen van de toenmalige bestuursvoorzitter gebruikt; Erik Jan Nederkoorn. Deze ballon is net als de PH-SWT naar Pieter Kooistra gegaan en is nog steeds luchtwaardig. Wel is inmiddels de naam van Fokker van de enveloppe verwijderd.

PH-EJN Colt 105 van Fokker (Barneveld Internationale Ballonfiësta, 1991)

Geef een reactie