Sneeuwhappen op Breda/Seppe

De OE-FDI Short SC.7 Skyvan 3M-400 staat sneeuw te happen op Breda/Seppe

Breda/Seppe, 12 februari 2021 – Naast de al eerder besproken G-AJHS De Havillland DH.82A Tiger Moth in de Brabantse sneeuw was er nog veel meer te beleven op Breda/Seppe. We waren eigenlijk gekomen voor de OE-FDI Short SC.7 Skyvan 3M-400. Deze kist word door Defensie ingehuurd om parachutisten in ons land te laten oefenen nu dat momenteel niet in het buitenland kan. Ook vanaf Teuge wordt geregeld met een Skyvan gevlogen.

OE-FDI Short SC.7 Skyvan 3M-400

Deze toestellen zijn van de Tsjechische/Oostenrijkse Pink Skyvan. In heel Europa zwerven deze kisten rond, voornamelijk bij civiele paraclubs om per keer maximaal 24 springers omhoog te brengen.

Een andere functie van deze toestellen is air-to-air fotografie. Doordat de achterdeur open kan kunnen vliegtuigen die achter het toestel gaan vliegen “head-on” gefotografeerd worden.

OE-FDI Short SC.7 Skyvan 3M-400

Helaas vloog de OE-FDI vandaag niet. We hoopten dat dit wel het geval zou zijn, aangezien men aan het begin van de week vanwege het winterweer ook al niet gevlogen had. Kennelijk was men niet achter op het schema en bleef de kist aan de grond. De dag hierna (zaterdag 13 februari) stond de retourvlucht nar Tsjechië op de planning en dan is de kist weer vertrokken uit ons land.

OE-FDI Short SC.7 Skyvan 3M-400

Gelukkig staan er voor latere data nog wel Skyvans in ons land gepland voor Defensie, maar de OE-FDI is daar volgens ons dan niet meer bij.
We moesten het dan vandaag doen met een mooie foto van de Skyvan die glimlachend sneeuw stond te happen op het platform aan de zuidzijde van het vliegveld.

OE-FDI Short SC.7 Skyvan 3M-400

Malibu’s

Uit de hangaar bij Mastenbroek Aeroskill kwam een mooie Piper Malibu Mirage tevoorschijn. Dit was de D-EUVH. Deze Malibu is nadat het de fabriek heeft verlaten een forse Pratt & Whitney PT6A-34 turbinemotor gekregen. Zo’n 20% van alle Piper Malibu’s zijn naderhand voorzien van turbine’s. Tegenwoordig bouwt Piper dit model zelf ook af fabriek met zo’n turboprop voorop.

D-EUVH Piper PA-46-350P Malibu Mirage/Jetprop DLX

De D-EUVH taxiede uit voor een vlucht naar Brest Bretagne Airport (LFRB) in Frankrijk. Daarvandaan was het toestel de dag ervoor ook gekomen. We denken dan ook dat dit toestel daar gebaseerd staat.

Direct na het vertrek van de D-EUVH kwam er nog een Malibu Mirage langs. Ditmaal de PH-ROD. Dit is een PH-ROD Piper PA-46-350P Malibu Mirage, exact hetzelfde type als de D-EUVH, maar dan zonder turbinemotor.

Historische luchtvaart

Er waren een paar leuke klassiekers te zien in de sneeuw. Natuurlijk was er de Tiger Moth G-AJHS, maar er was meer om van de genieten.

De G-AJHS De Havilland DH.82A Tiger Moth raakt bijna de koude sneeuw

PH-RJB SAAB 91D Safir

Als eerste noemen we de PH-RLB. Deze SAAB 91D Safir stak goed af met zijn geel-blauwe kleurenschema.

PH-RJB SAAB 91B Safir

Het toestel maakte een lokale vlucht met daarbij een paar touch and go’s. Zeer welkom, want dan heb je meer kans om een aardige foto te schieten.

PH-RJB SAAB 91B Safir

Na een full stop vertrok de kist voor de tweede vlucht van de dag. Die zou naar Midden-Zeeland voeren. De kist is daar gebleven en deze dag niet meer teruggekeerd.

PH-NET / TJ347 Auster AOP Mk.V

De tweede klassieker die vloog was de PH-NET. Dit is een mooie Auster AOP Mk.V met bouwjaar 1944. En het kistje had er zin in. Er werd meerdere keren lokaal mee gevlogen. Daarbij werd een flinke hoeveelheid touch and go’s gemaakt. Voor ons geen bezwaar, dat verveelt met zo’n toestel niet gauw!

PH-ENJ / R-170 Piper PA-18-150 Super Cub

Als laatste in de serie klassiekers noemen we de Piper Super Cub PH-ENJ. Dit kistje kwam, net als de andere vliegtuigen op leeftijd, uit de hangaar van het Vliegend Museum Seppe. Deze Super Cub uit 1953 vliegt nog in zijn oude kleuren van de Koninklijke Luchtmacht.

Bezoekers

Naast de op Breda/Seppe gebaseerde toestellen wisten ook een aantal toestellen van andere velden het vliegveld te vinden. De meesten kwamen vanaf Rotterdam – The Hague Airport. Maar ook Middenmeer en Teuge konden als veld van herkomst genoteerd worden.

PH-MDL Reims/Cessna F172M Skyhawk II

PH-MDL Reims/Cessna F172M Skyhawk II
PH-MDL Reims/Cessna F172M Skyhawk II

PH-MOP Beech F33A Bonanza

PH-4S2 TL-Ultralight TL-3000 Sirius

PH-4S2 TL-Ultralight TL-3000 Sirius

PH-FVJ Reims/Cessna F172P Skyhawk II

PH-FVJ Reims/Cessna F172P Skyhawk II
PH-FVJ Reims/Cessna F172P Skyhawk II

PH-LPO Reims/Cessna F172M Skyhawk

Locals

Uiteraard vlogen ook aardig wat lokaal gebaseerde toestellen vandaag. Zo was bijna de hele vloot van Breda Aviation actief. Daar zal alleen niet hun laatste aanwinst, de PH-BAR bij. Kennelijk was het te bar voor dit toestel…

Homebuilts

Twee op Breda/Seppe thuishorende zelfbouwtoestellen kozen het luchtruim. Als eerste vertrok de PH-SEP Vans RV-12 voor een rondje om de kerk.

Als tweede vertrok de PH-VAN Vans RV-9A. Ook dit toestel maakte een lokale vlucht.

Zlin

Van de Zlin Z-242L vliegen maar twee exemplaren in Nederland. Eén op Teuge (PH-VNX) en de PH-JAA op Breda/Seppe. De blauwe kist stak mooi af in de witte sneeuw.

Fotogalarij

Tot slot hieronder een galerij met de overige lokaal gebaseerde toestellen die we hebben weten vast te leggen. Van de meeste toestellen wel een paar plaatjes, simpelweg vanwege de unieke fotogelegenheid met de sneeuwlaag.

Geef een reactie