Tweede Embraer E195-E2 (PH-NXB) afgeleverd aan KLM Cityhopper

PH-NXB Embraer E195-E2 – KLM Cityhopper

Schiphol, 28 februari 2021 – Vijf dagen nadat de eerste Embraer E195-E2 (PH-NXA) werd overgevlogen voor KLM Cityhopper vanuit Brazilië via Tenerife naar Schiphol was het vandaag weer raak! De tweede E195-E2 landde even na half vier op baan 04 op Schiphol-Oost.

PH-NXB Embraer E195-E2 – KLM Cityhopper

De kersverse PH-NXB werd korte tijd voor de General Aviation Terminal geparkeerd. En nadat de koffers van de bemanning waren uitgeladen en iedereen het toestel even van dichtbij had bekeken werd de NXB naar Hangaar 73 gesleept. Daar wordt de kist gereed gemaakt om gelijk de komende week in te kunnen zetten op het netwerk van KLM Cityhopper.

PH-NXB Embraer E195-E2 – KLM Cityhopper
PH-NXB Embraer E195-E2 – KLM Cityhopper

KLM Cityhopper heeft in totaal 25 van deze toestellen besteld. De E195-E2 is groter, stiller en zuiniger dan de andere Embraers in de vloot. In plaats van maximaal 88 passagiers bij de E175 en 100 passagiers bij de E190 kunnen er in de E195-E2 132 reizigers plaatsnemen.

PH-NXB Embraer E195-E2 – KLM Cityhopper

De PH-NXB maakte zijn eerste vlucht op 9 februari 2021. Dat was een testvlucht in Brazilië en daarbij had het toestel de tijdelijke registratie PR-EAF meegekregen. De PH-NXB heeft als constructienummer 19020047. Officieel is de typeaanduiding van dit model Embraer ERJ 190-400 STD.

PH-NXB Embraer E195-E2 – KLM Cityhopper

Deze nieuwe versie van de Embraer verkeersvliegtuigen beschikt over twee forse motoren. Het toestel heeft een tweetal Pratt & Whitney PW1921G GTF (Geared Turbofan) motoren meegekregen. De diameter hiervan is 1,85 m. Ter vergelijking, de Embraer E190 heeft twee General Electric GE CF34-10E motoren met een diameter van 1,45 m.

De Embraer E195-E2 heeft een flinke motorgondel

Lastig fotograferen

Het fotogaferen van de PH-NXB in de landing was even lastig. We hadden gegokt op baan 06, waar ook al het overige verkeer op binnenkwam. Helaas voor ons vloog de PH-NXB aan op baan 36R en boog daarna af naar baan 04 op Schiphol-Oost. Daardoor is het een landingsplaatje op afstand geworden.

PH-NXB Embraer E195-E2 – KLM Cityhopper draait in naar baan 04 op Schiphol-Oost

Ook lastig fotograferen was het voor de vrouw van één van de vliegers van de Embraer. Zij kon niet boven het hek uitkomen bij de General Aviation Terminal. Uiteraard hebben wij ons trappetje even aan haar uitgeleend zodat de foto’s voor het familieplakboek gemaakt konden worden. Zo zijn we dan ook weer! 🙂

PH-NXB Embraer E195-E2 – KLM Cityhopper op weg naar Hangaar 73

Geef een reactie