Zeusch Aviation neemt PH-ZDZ als vijfde King Air in gebruik

PH-ZDZ Beech B200 Super King Air

Lelystad Airport, 17 maart 2021 – Het luchtvaartbedrijf Zeusch Aviation op Lelystad Airport heeft een extra Beechcraft Super King Air aan de vloot toegevoegd. De vijfde Beechcraft inmiddels! De gelukkige is de PH-ZDZ. Dit is een Beech B200 Super King Air die voorheen met de Deense registratie OY-PCL vloog. Het toestel is gebouwd in 1999 en heeft als constructienummer BB-1675.

PH-ZDZ Beech B200 Super King Air

Groenland

Een Deense registratie is overigens geen garantie dat het toestel ook in Denemarken actief was. De OY-PCL was van Air Greenland en hoorde thuis op Groenland. Daar hebben de vliegtuigen ook een Deense registratie.

PH-ZDZ Beech B200 Super King Air

Ambulance

In september 1999 begon deze turboprop zijn vliegende carrière als N2355Z. Op 11 november 1999 werd de registratie OY-PCL toegekend. De eerste eigenaar werd op dat moment Institut für Funktionsanalyse im Gesundheitswese uit Hamburg. De gebruiker was Institut for Funktionsanalyse og Hospitalsprojekte en het toestel werd als ambulance vliegtuig ingericht. Deze Super King Air kan twee stretchers mee aan boord nemen.

PH-ZDZ Beech B200 Super King Air

Per 6 november 2002 kwam de kist op naam van Lohfert & Lohfert AG uit Hamburg te staan. Dat is een organisatie die helpt om ziekenhuizen te ontwikkelen. Tenslotte is op 2 augustus 2004 het toestel overgeschreven naar Air Greenand A/S uit Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Het toestel kreeg de naam “Amaalik” op de neus en het toestel verzorgde voor de Groenlandse overheid ambulancevluchten naar afgelegen gebieden in het land.

PH-ZDZ Beech B200 Super King Air heeft nog de naam “Amaalik” op de neus staan

De OY-PCL werd op 17 februari uit het Deense luchtvaartregister uitgeschreven. In Nederland kwam het toestel de volgende dag als PH-ZDZ in de boeken te staan op naam van Zeusch Aviation.

Rood

De King Air heeft een opvallend overall rood kleurenschema. Dat zijn de kleuren van Air Greenland. Ook het logo van die maatschappij staat nog in de staart.

Het logo van Air Greenland staat nog in de staart

Wel zijn de titels van Air Greenland op de romp en op de motorgondels afgeplakt. De voormalige registratie is overgeplakt met een grote witte sticker met de Nederlandse PH-registratie erop.

De registratie PH-ZDZ is op een losse sticker aangebracht over het vorige kenmerk OY-PCL

Op termijn zal Zeusch Aviation waarschijnlijk het toestel in een iets minder bont kleurenschema overspuiten, maar hier zijn nog geen concrete plannen voor. De PH-ZDZ gaat voor chartervluchten ingezet worden en zodra de activiteit op het AOC (Air Operator Certificate) van Zeusch Aviation is bijgeschreven zullen er ook ambulancevluchten mee mogelijk zijn.

PH-ZDZ Beech B200 Super King Air

Met de PH-ZDZ beschikt Zeusch Aviation inmiddels over een flinke vloot multi-inzetbare toestellen. Passagiersvervoer, aerial survey-vluchten, relay-vluchten, ambulancevluchten, alles is mogelijk.

PH-ZDZ Beech B200 Super King Air

Vlootoverzicht

Registratie Type C/N Fotoluik Ambulance Relay-antenne
PH-ZAZ Beech B200 Super King Air BB-1478 X X
PH-ZBZ Beech C90A King Air LJ-1164 X
PH-ZCZ Beech B200 Super King Air BB-1281 X
PH-ZDZ Beech B200 Super King Air BB-1675 X
2-MAPZ Beech C90A King Air LJ-1236 X X1
  1. relay-antenne wordt momenteel geïnstalleerd.

Ferryvlucht

De PH-ZDZ werd vandaag opgehaald in Roskilde (EKRK) in Denemarken. Met de PH-ZBZ was de crew van Zeusch Aviation daar naar toe gevlogen om vervolgens met de nieuwe aanwinst op Lelystad Airport te vliegen. Alvorens te landen werd – bijna traditiegetrouw – een fraaie low-pass gemaakt om het toestel kennis te laten maken met zijn nieuwe standplaats.

PH-ZDZ Beech B200 Super King Air
PH-ZDZ Beech B200 Super King Air

Een gedachte over “Zeusch Aviation neemt PH-ZDZ als vijfde King Air in gebruik

Geef een reactie