Lelystad Airport Air Show 2021

Lelystad Airport Air Show 2021

Lelystad Airport, 26 maart 2021 – Goed en slecht nieuws. Vandaag roepen we officieel uit tot de dag van de onofficiële LAAS 2021 (Lelystad Airport Air show 2021). Da’s het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat de show alweer voorbij is en dat maar een paar toeschouwers het spektakel hebben kunnen aanschouwen. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

PH-PEP Pitts S-2B Special

Allemaal klinkklare onzin natuurlijk, maar de vliegshow-hormonen speelden wel ineens vanmiddag op toen de PH-PEP Pitts S-2B Special van SKY Unlimited toestemming kreeg om zijn arobaticvlucht boven het veld uit te voeren. Normaal vliegt Dirk Evers, de vaste piloot van de PH-PEP, naar de Ketelbrug om daar zijn aerobatic-woordenboek van A tot Z door te lopen met een – bij vertrek nog niet misselijke – passagier.

PH-PEP Pitts S-2B Special

Goed aanbod

Toen de PH-PEP gestart was en uitklom naar de Ketelbrug deed de verkeersleider het aanbod om boven het veld te blijven. De komende vijf minuten werd er toch geen overige verkeer verwacht. Dat aanbod werd gretig aangenomen.

PH-PEP Pitts S-2B Special

Jaar geen Air Shows

Op dat moment kwam het besef binnen dat we alweer meer dan een jaar geen normale vliegshow meer hebben kunnen bijwonen met bijzondere vliegtuigen en speciale demonstraties. Om dan twintig minuten een dartelende Pitts Special voor je ogen te zien is best een traktatie.

PH-PEP Pitts S-2B Special

Goed samenspel

Super om het samenspel van de verkeersleider van LVNL en de piloot te zien/horen. Toen er een helikopter aan kwam voor de landing werd deze naar 500ft gedirigeerd en werd de Pitts verzocht om boven de 1.000ft te blijven. Vervolgens wilde de helikopter een autorotatie vanaf 1.000ft oefenen. De Pitts werd toen naadloos naar 1.500ft gedirigeerd zodat iedereen boven het veld kon blijven doen wat gewenst werd.

De PH-PEP Pitts S-2B Special komt binen voor een touch and go

Tot slot werd door de PH-PEP nog een touch and go gemaakt met een “wheelie”. Daarna was voor deze vlucht de koek op.

De PH-PEP Pitts S-2B Special maakt bij de doorstart een “wheelie’

Na-programma

In het na-programma stond de gele Pitts Special PH-PGP van Wings over Holland nog geprogrammeerd. Die kist vertrok wat behoudender. Dit kistje heeft ook wat minder vermogen met zijn vier cilinder motor ten opzichte van de zescilinder motor in de PH-PEP.

De PH-PGP Pitts S-2A Special was de tweede Pitts van vandaag

Daarmee kwam na een klein half uurtje alweer een einde aan de 2021 editie van de LAAS. Het feest was van korte duur, maar in deze beperkende tijden meer dan welkom en vermakelijk!

PH-PGP Pitts S-2A Special

2 gedachten over “Lelystad Airport Air Show 2021

  1. Ik schrok er van grapjas , dacht al dat ik iets over het hoofd had gezien .
    Maar leuke en interessant verhaal , dank.
    Gerard Wichers

Geef een reactie