Sportvliegtuigen

Focus@: YR-MAY SOCATA TB-10 Tobago

YR-MAY SOCATA TB-10 Tobago

Registratie: YR-MAY
Type: SOCATA TB-10 Tobago
Constructienummer: 105
Bouwjaar: 1980
Eigenaar: Asociatia Parafly
Locatie: Teuge, 31 maart 2021
Bijzonderheden: Roemeense sportvliegtuigen zien we in Nederland niet vaak. Des te leuker om de YR-MAY in ons land aan te treffen. Deze TB-10 Tobago is – volgens het typeplaatje – in juni 1980 gebouwd door de Franse Societe de Construction d’Avions de Tourisme et d’Affaires, oftewel SOCATA in Tarbes. Het constructienummer is 105.

Het typeplaatje geeft juni 1980 als bouwjaar/maand aan
Achterop de romp staat netjes het constructienummer; 105

Dit kistje ging vanaf juli 1980 vliegen in Duitsland als D-EGEH. En dat bleef zo totdat het toestel op 15 april 2011 Frans geregistreerd werd als F-HDDS. Het Franse avontuur duurde tot 26 augustus 2015. Op dat moment werd het toestel uitgeschreven als zijnde verhuisd naar Roemenië. Bij de reservering wordt de naam A. Botezatu genoemd en als thuisbasis Aerodromul Strejnic (LRPV). Als eigenaar staat evenwel op het typeplaatje echter Asociatia Parafly genoteerd.
In 2015 werd de Roemeense registratie YR-MAY aan deze TB-10 toegekend. Dit kenmerk werd met een witte sticker over de bestaande registratie heen geplakt en ziet er veel witter uit dan de rest van het toestel.

De registratie van de YR-MAY SOCATA TB-10 Tobago is met een witte sticker aangebracht

Eerder dit jaar verscheen de YR-MAY in Nederland. Eerst bij AMN op Teuge voor onderhoud en vervolgens op Rotterdam – The Hague als nieuwe thuisbasis. Inmiddels is de YR-MAY op meerdere velden te zien geweest, onder andere op Midden-Zeeland en Ameland.

YR-MAY SOCATA TB-10 Tobago

Wij troffen de YR-MAY eind maart op Teuge aan bij de onderhoudshangaar van AMN. Het toestel heeft nog altijd zijn eerste kleurenschema waarmee het ook in 1980 de fabriek verliet. De oranje kleuren hebben inmiddels wel een beetje van hun glans verloren, maar inmiddels wel klassiek te noemen.
Al met al een interessant toestel in ons land. Zover wij weten zelfs het enige Roemeense toestel dat binnen onze landsgrenzen verblijft. Of de eigenaar Asociatia Parafly nog klopt nu het toestel in Nederland staat is bij ons niet bekend.

 

Een gedachte over “Focus@: YR-MAY SOCATA TB-10 Tobago

Geef een reactie