Gewoon omdat-ie zo leuk is!

OE-FDN Short SC.7 Skyvan 3M-400

Teuge, 31 maart 2021 – De corona-ellende heeft ook prettige neveneffecten. Nee, we willen uiteraard zo snel mogelijk dit lastige virus de wereld uit, begrijp ons goed! Maar soms biedt een nadeel ook een voordeel. Het voordeel waarop we dan doelen is dat de firma Pink Skyvan regelmatig met hun Short Skyvans vanaf Nederlandse velden opereert. Dit alles om voor Defensie het mogelijk te maken om parachutisten de training te geven die ze anders in het buitenland zouden krijgen.

OE-FDN Short SC.7 Skyvan 3M-400

En die Skyvans van Pink Aviation zijn niet alleen een zeldzaam vliegtuigtype, de meeste in hun vloot zien er ook nog eens spectaculair uit. De meest in het oog springende is naar onze mening wel de OE-FDN. Deze Skyvan heeft twee kleurenschema’s. Aan de linkerkant is het toestel roze, aan de rechterkant grijs. En voorop prijkt een big smile die we op meer toestellen van dit bedrijf tegenkomen.

Dit betreffende toestel is een Short SC.7 Skyvan 3M-400 met constructienummer SH.1964. Dit toestel is in Engeland gebouwd in 1978 en kreeg tijdelijk de Britse registratie G-BGFR toebedeeld. Dit toestel was besteld door de Botswana Defence Force. En bij die luchtmacht in Afrika heeft deze Skyvan dan ook vanaf mei 1979 gevlogen als OC-2. Vervolgens vond deze vliegende schoenendoos (we gebruiken de voorhanden liggende term ook maar eens… 🙂 ) zijn weg naar Maleisië. De identiteit werd vervolgens 9M-FAT. In oktober 2005 werd de kist door Pink Skyvan in gebruik genomen en kreeg het toestel de registratie OE-FDN.

OE-FDN Short SC.7 Skyvan 3M-400

De reden dat de Oostenrijkse ondernemers destijds voor de Short Skyvan kozen voor hun bedrijf was gelegen in het feit dat de Oostenrijkse luchtmacht met een aantal van deze toestellen vloog. De kennis en kunde om de toestellen te onderhouden was dus in het land aanwezig.

OE-FDN Short SC.7 Skyvan 3M-400

Tegenwoordig heeft Pink Skyvan haar thuisbasis in Tsjechië, op Klatovy (LKKT) om precies te zijn. Vanaf daar arriveerde de OE-FDN dan ook in maart 2021 op Teuge.

OE-FDN Short SC.7 Skyvan 3M-400

De OE-FDN troffen wij zelf eind maart op Teuge aan. Daar werden in die week met het toestel parachutisten gedropt boven de Ginkelse Heide, maar ook boven het vliegveld zelf. Voordeel voor de parachutisten bij dit vliegtuig is dat men gewoon recht achteruit via de achterklep het zwerk in kan rennen.

Een militaire parachutist heeft net de OE-FDN Short SC.7 Skyvan 3M-400 verlaten

En omdat we dit toestel zo leuk vinden, deze keer een uitgebreide fotoserie van het toestel tijdens een zonnige voorjaarsdag. Daar krijg je toch ook zo’n glimlach van als op de OE-FDN… ja toch, niet dan?!?

3 gedachten over “Gewoon omdat-ie zo leuk is!

Geef een reactie