‘Damn Yankee’ verlaat winterresidentie

PH-PSI North American P-51D Mustang

Lelystad Airport, 18 april 2021 – Deze middag vertrok de PH-PSI North American P-51D Mustang vanaf Lelystad Airport. Deze prachtige warbird uit 1945 is het pronkstuk van de collectie historische vliegtuigen van Tom van der Meulen uit Oostwold. Het toestel met de toepasselijke registratie PH-PSI draagt de naam ‘Damn Yankee’.

De PH-PSI North American P-51D Mustang taxiet uit naar baan 23 voor vertrek naar Oostwold

In de afgelopen jaren verbleef dit toestel gedurende de wintermaanden steevast op Lelystad Airport. Zo ook in de winter van 2020-2021. Het Vliegbedrijf Tom van der Meulen heeft naast hangaarruimte op Oostwold ook hangaars op Lelystad Airport. Daar is ruimte in de winter voor dit roemruchte vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.
In de winter is de conditie van de onverharde baan op Oostwold niet optimaal om zo’n zware Mustang (ruim 3.400 kg) te dragen. De geasfalteerde baan op Lelystad is dan een betere optie.  Tijdens het verblijf wordt er overigens niet, of hoogst zelden, met het toestel gevlogen.

PH-PSI North American P-51D Mustang

Deze middag werd het toestel – met de eigenaar aan de teugels – naar zijn zomerverblijf gebracht op Oostwold, ten oosten van Groningen. Daar is inmiddels een mooie nieuwe hangaar gereed gemaakt voor de historische vliegtuigen in de collectie. Het toestel wordt daar opgewacht door een North American AT-16 Harvard (PH-KLU), een Boeing Stearman A75N1 (PH-TOX) en een tweetal klassieke Piper Super Cubs (PH-TOM en PH-TOP).

PH-PSI North American P-51D Mustang

Geef een reactie