Na ruim 50 jaar weer een Gulfstream bizjet (PH-AQI) in het Nederlandse luchtvaartregister!

Op deze foto nog N516GA, maar nu is deze Gulfstream G550 de PH-AQI geworden

Almere, 20 april 2021 – Sinds 6 april heeft ILT in Amsterdam Sloterdijk de PH-AQI in het Nederlandse luchtvaartuigenregister ingeschreven. Dit toestel is een Gulfstream G550 (officieel GV-SP genoemd). Dit is de voormalige N516GA met constructienummer 5616 die op 2 april 2021 overgevlogen werd vanuit Savannah in de Verenigde Staten naar de vestiging van Fokker op Woensdrecht. Hier zal het toestel de komende tijd gemodificeerd worden naar de wensen van de Japan Coast Guard. Een verbouwing die zo’n anderhalf jaar zal gaan duren.

N516GA Gulfstream G550 voor de Japan Coast Guard landt op 2 april 2021 in Nederland en is PH-AQI geworden

De aanpassingen aan het toestel leveren aanvullende Supplemental Type Certificates (STC’s) op. Tijdens testvluchten die nodig zijn voor het verkrijgen van de EASA-goedkeuring hiervan is het nodig dat het toestel ingeschreven staat bij een EASA-lidstaat. Vandaar de tijdelijke PH-registratie. Het zal nog wel even duren voordat er onder de registratie PH-AQI gevlogen gaat worden. De aanpassingen zijn nog maar net van start gegaan. Als alles uiteindelijk klaar is zal het toestel eind 2023 opgeleverd worden aan de Japanse kustwacht als JA502A.

Meer dan 50 jaar geleden!

Het is best bijzonder dat er een Gulfstream bizjet in het Nederlandse civiele register wordt ingeschreven. De PH-AQI is pas de tweede ooit. En ruim 50 jaar na de eerste!

Na ruim 50 jaar is de PH-AQI de tweede Gulfstream bizjet in het civiele register

De eerste Nederlandse civiele Gulfstream was van Frits Philips. Hij kocht op 2 februari 1970 op naam van de NV Philips Gloeilampenfabriek (Vliegbedrijf) de PH-FJP. Dit was een nagelnieuwe Gulfstream G-1159 (Gulfstream II) met constructienummer 78. Deze kist was gebouwd in oktober 1969 en kreeg zijn interieur op 3 februari 1970 bij Marshalls op Cambridge. Deze kist heeft helaas maar kort in Nederland gevlogen. Op 31 december 1971 werd het toestel alweer verkocht.

Militair

Om volledig te zijn, de Koninklijke Luchtmacht vliegt momenteel nog met de militair geregistreerde V-11. Dat is een Gulfstream GIV en zal op termijn vervangen worden door een Gulfstream G650. Een tweedehandsje welteverstaan. De zoektocht daarnaar is op dit moment nog niet succesvol geweest.

Registerinfo PH-FJP: website van Herman Dekker (www.hdekker.info).

3 gedachten over “Na ruim 50 jaar weer een Gulfstream bizjet (PH-AQI) in het Nederlandse luchtvaartregister!

  1. Hallo Robert,

   Dank voor je reactie!
   De PH-YMA was een IAI 1126 Galaxy gebouwd door Israel Aircraft Industries Ltd. Het constructienummer was 034. Gulfstream Aerospace heeft naderhand dit model overgenomen en hernoemd. Vanaf c/n 057 is de naam Gulfstream 200 gehanteerd. De PH-YMA had naar verluid twee typeplaatjes, één met IAI 1126 Galaxy en één met Gulfstream 200. Aangezien het toestel als IAI Galaxy is “geboren” stond het ook zo in het Nederlandse luchtvaartregister ingeschreven. Daarom tellen we hem niet als Gulfstream mee.

   Met vriendelijke groet,
   Berend Jan Floor

Geef een reactie