Tweede helikopter arriveert bij de spuithal van Satys op Lelytad Airport

D-HNHE Eurocopter EC155 B1

Lelystad Airport, 27 april 2021 – Tegen het einde van de middag arriveerde voor de tweede keer deze week de dieplader van Airglaze Aviation. Net als gisteren (maandag 27 april) kwam dezelfde truck met speciale Heli-Shuttle oplegger een Eurocopter EC155 B1 afleveren. Vandaag was de D-HNHE aan de beurt.

De D-HNHE Eurocopter EC155 B1 arriveert tussen de bloeiende paardenbloemen

De chauffeur die gisteren vanuit Den Helder de OY-HJB naar de spuithal had gebracht was daarna naar Oostende in België gereden. Daar heeft hij bij Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) deze wit-rode EC155 B1 opgeladen.

De OY-HJB Eurocopter EC155 B1 arriveerde 26 april bij de spuithal van Satys

Vervolgens is hij naar Lelystad Airport gereden. Alleen afladen van de helikopter zat er vandaag niet meer in. Bij Satys geniet men namelijk van Koningsdag en hield men de poorten gesloten. De oplegger met de D-HNHE werd daarom geparkeerd op de pas aangelegde parkeerplek voor de hangaar van Zeusch Aviation. Daar zal de chauffeur de nacht doorbrengen om woensdagmorgen eerste gelegenheid de helikopter bij de spuithal af te leveren. Er is kennelijk plek om de twee toestellen tegelijk onder handen te nemen.

D-HNHE Eurocopter EC155 B1

De D-HNHE vloog voorheen as OO-NSH bij NHV. Daarvoor was het toestel al 4K-AZ44 geregistreerd in Azerbeidzjan. Het toestel stamt uit 2004 en heeft 6681 als constructienummer.

OO-NSH Eurocopter EC 155 B1 in de kleuren van NHV (Den Helder, 22 maart 2019)

Ongeveer een jaar gelden liet NHV de OO-NSH overspuiten van geel naar zijn huidige kleuren. Het was de bedoeling dat het toestel ging vliegen voor het Duitse NHC Northern Helicopter. Daar zou de kist ingezet worden als SAR-heli. NHC Northern is onderdeel van DRF Air Rescue. Het bedrijf is gehuisvest op Emden en heeft de Oost-Friese regio met onder andere de Duitse Waddeneilanden als werkgebied.

D-HNHE Eurocopter EC155 B1

De D-HNHE was gespoten door Airglaze Aviation, het bedrijf dat nu het vervoer verzorgt. Het overspuiten van de geheel gele kist naar wit was best een klusje. Dit omdat de gele kleur de neiging heeft om door te schijnen. Helaas heeft men maar weinig profijt van het spuitwerk gehad. Er komt nu weer een ander kleurtje op het toestel, de rode huisstijl van Air Greenland.

D-HNHE Eurocopter EC155 B1

Op 25 augustus 2020 werd de OO-NSH uitgeschreven. Het is ons niet helemaal duidelijk of de heli daarna als D-HNHE operationeel is geweest. Als dat wel zo was, dan was het in elk geval van korte duur.

D-HNHE Eurocopter EC155 B1

De D-HNHE maakt nu deel uit van een deal van zes toestellen die NHV heeft verkocht aan het Deense HeliGlobe ten behoeve van hun opdrachtgever, Air Greenland in Groenland.
Bij aankomst was te zien dat de registratie in de staart afgeplakt is. Ook zat er een doek over de voorkant van het toestel. Dit om beschadiging tijden het transport te voorkomen.

De registratie van de D-HNHE Eurocopter EC155 B1 is afgeplakt

De trailer waar het toestel op staat is een heel speciaal transportmiddel. Het is door Airglaze Aviation ontwikkeld en heet Heli-Shuttle. De oplegger kan naar behoefte aan de achterzijde verlengd worden. Er kan tot en met een Super Puma op vervoerd worden. Voor het op- en afladen wordt de trailer vooraan afgesplitst. Het toestel kan daarna aan de voorzijde verreden worden.

De Heli-Shuttle van Airglaze Aviation
De Heli-Shuttle met de LN-OHJ Eurocopter AS 332 L2 Super Puma (Helitech, Amsterdam RAI, 17 oktober 2018)

Geef een reactie