Sportvliegtuigen

PH-TDS Diamond DA 40D van Vliegclub Schiphol vliegt weer

PH-TDS Diamond DA 40D Diamond Star TDI is weer luchtwaardig

Lelystad Airport, 6 mei 2021 – De PH-TDS is weer gerepareerd en vliegt weer. Vandaag maakte de Diamond DA 40D Diamond Star TDI alweer zijn tweede vlucht na een reparatieperiode die 229 dagen geleden is gestart. De eerste vlucht na reparatie was op 1 mei 2021.

De PH-TDS Diamond DA 40D Diamond Star TDI taxiet uit voor een testvlucht
De PH-TDS Diamond DA 40D Diamond Star TDI bij de run-up area vlak voor de start

Op zaterdag 19 september 2020 raakte het toestel beschadigd bij een buitenlanding na een motorstoring. Dat was aan de Molendijk bij Den Bommel op Goeree-Overflakkee. Er was schade aan het onderstel, de vleugels, de motor en de propeller ontstaan.

PH-TDS Diamond DA-40D Diamond Star TDI wordt per trailer naar Wings over Holland gebracht (Lelystad, 20 september 2020)

De dag na de onfortuinlijke landing werd de PH-TDS op een dieplader naar Lelystad Airport gebracht. Daar is Wings over Holland, tevens de dealer van Diamond Aircraft, gevestigd. Het team Wings over Holland heeft de afgelopen maanden het toestel van lelijk eendje omgetoverd tot knappe zwaan die op Schiphol niet zal misstaan tussen de daar veelvuldig gesignaleerde ‘blauwe zwanen’.

PH-TDS Diamond DA 40D Diamond Star TDI tijdens het proefdraaien van de motor (23 april 2021)

Schiphol-Oost is namelijk waar dit toestel thuis hoort, bij de Vliegclub Schiphol. Het toestel zal binnenkort afreizen naar zijn vertrouwde plek op het K-platform op Schiphol Oost.

Het logo van Vliegclub Schiphol in de staart van de PH-TDS (23 april 2021)

De PH-TDS is op Schiphol het enige eenmotorige sportvliegtuig dat nog gebaseerd staat op de nationale luchthaven. Al is daar kortgelden een tweemotorige grote broer bij gekomen in de vorm van de PH-TDX Diamond DA 42NG Twin Star. Dat is het tweede toestel van de Vliegclub Schiphol.

PH-TDX Diamond DA 42NG Twin Star, de grote broer van de PH-TDS

We hebben de afgelopen tijd de metamorfose van de PH-TDS kunnen volgen. Eerst is het toestel helemaal uit elkaar gehaald voor inspectie.

De PH-TDS is helemaal gestript (11 maart 2021)

Er is een nieuwe motor en propeller gemonteerd en ook de buitenkant van het toestel is onder handen genomen. De standaard blauwe Diamond-striping is verwijderd en er is een moderne striping voor in de plaatst gekomen. Een lijnenspel dat overigens gelijk is aan de PH-TDX. Beide kisten hebben nu dus identieke “clubkleuren”.

Een schets van het nieuwe kleurenschema
De typeaanduiding wordt aangebracht (Lelystad, 24 maart 2021)
De onderlaag van de registratie op de romp (Lelystad, 24 maart 2021)
PH-TDS Diamond DA 40D Diamond Star TDI (24 maart 2021)
Alle instrumenten werken weer naar behoren (Lelystad, 23 april 2021)
De Diamond Star is gereed voor proefdraaien van de motor (Lelystad, 23 april 2021)
PH-TDS Diamond DA 40D Diamond Star TDI in zijn nieuwe kleurtjes (Lelystad, 23 april 2021)

Vandaag maakte de PH-TDS een lokale vlucht met Luuk van Hooijdonk van Wings over Holland “aan het roer”. Er werden een paar touch and go’s gemaakt, gevolgd door een korte vlucht bovenlangs de noordkant van de CTR.

De route van de PH-TDS op de tweede vlucht na reparatie

Geef een reactie