Thunder boven Lelystad Airport

Q-19 en Q-14 Boeing AH-64DN Apache

Lelystad Airport, 11 mei 2021 – Vandaag waren er vier Boeing AH-64DN Apache gevechtshelikopters te zien van het Defensie Helikoper Commando (DHC) op Lelystad Airport. Waren vorige week al een paar keer Apaches te zien, deze week is het helemaal feest met gister en vandaag vier toestellen tussen de middag. Een unicum!

Q-29 Boeing AH-64DN Apache wordt op zijn plek gezet
Q-16, Q-14 en Q-19 Boeing AH-64DN Apache

De Apaches van 301sq ‘Redskins’ oefenen deze week in de ochtend en middag boven midden Nederland. Tussendoor worden de boterhammen genuttigd op Lelystad Airport. Ook de heli’s worden bijgetankt, we zagen vandaag bij één toestel in elk geval 1.100 liter aan JetA1 naar binnen glijden. Vervolgens stijgen de kisten op voor hun middagsessie.

Tijdens de tankstop worden de toestellen even geïnspecteerd door de bemanning
Q-29 Boeing AH-64DN Apache
Voor de missie hadden de toestellen dummy wapens aan boord

Deze dag arriveerden de Apaches in tweetallen onder de callsigns ‘Thunder31’ (Q-19), ‘Thunder32’ (Q-16), ‘Thunder33’ (Q-29) en ‘Thunder34’ (Q-14). De laatste twee maakten na een vlucht over het veld nog even een rondje naar de Veluwe.

Nog meer thunder

Op het moment dat de Apaches weer wilde vertrekken ontwikkelde net een onweersbui ten zuiden van het veld. De thunder die deze bui veroorzaakte hield de ander vier ‘Thunders’ korte tijd aan de grond. Met draaiende motoren en rotoren werd gewacht op beter weer. Dat leek alleen ten noorden van het veld te vinden en dus vertrok men in de stromende regen via baan 05 en een runway heading naar het noordoosten. De middagmissie voerde via de Veluwe weer richting de thuisbasis op Gilze-Rijen.

Hieronder een korte video gemaakt bij het vertrek.

Q-19 met daarachter Q-29 Boeing AH-64DN Apache
Q-16 (vooraan) en Q-14 Boeing AH-64DN Apache

Zoals we nu begrepen hebben staat er voor morgen (12 mei 2021) ook nog een bezoek van de Apaches in de agenda. Erg mooi om te zien dat Lelystad Airport een rol kan spelen in het succesvol laten verlopen van de missies van de helikopters van het DHC de Koninklijke Luchtmacht.

Een uniek gezicht; vier Boeing AH-64DN Apaches op het platform van Lelystad Airport
Na de lunch vertrokken de toestellen in de stromende regen en met onweer in de buurt
Q-19 Boeing AH-64DN Apache in de regen met een flitsend strobe light

Een gedachte over “Thunder boven Lelystad Airport

  1. Gistermiddag 4 Apaches achter elkaar met grote tussenruimte over Gennep richting Reichswaid bij Kleef kwamen uit ZW.richting.. Na enige tijd weer terug op zelfde manier richting ZW..Hoogte 1200 ft?

Geef een reactie