OM-ATN Cessna 550B Citation Bravo vaart ten hemel en landt op Lelystad Airport

OM-ATN Cessna 550B Citation Bravo

Lelystad Airport, 13 mei 2021 – Op deze Hemelvaartsdag was er een leuke bizjet te bewonderen op Lelystad Airport. Eentje uit Slowakije. Uit die richting zien we helaas niet veel vliegtuigen verschijnen, des te leuker was deze bezoeker!

OM-ATN Cessna 550B Citation Bravo

Het ging om de OM-ATN. Dat is een Cessna 550B Citation Bravo met als bouwjaar 2002. Het constructienummer is 550-1040. Deze kist is dus alweer negentien jaar oud. Voorheen was dit toestel in Tsjechië actief als OK-VSZ.

OM-ATN Cessna 550B Citation Bravo

De Citation Bravo is een gemoderniseerde versie van de Citation II. Dit model heeft nieuwere (en sterkere en zuinigere) P&WC PW530A turbofans en een modern Honeywell Primus 1000 EFIS avionics systeem ten opzichte van zijn voorganger. De eerste Citation Bravo vloog in 1995 en de productie is bij 337 exemplaren in 2006 gestopt.

OM-ATN Cessna 550B Citation Bravo

De OM-ATN wordt gevlogen door Air Transport Europe. Deze onderneming is gevestigd in Bratislava (LZIB). Dit bedrijf is al 30 jaar actief zoals op het toestel te lezen valt. Ook is op de neus te zien dat het toestel ‘Lenka’ heet. Met deze Cessna worden charters uitgevoerd. Er kunnen zeven passagiers in meevliegen.

Air Transport Europe is al dertig jaar actief en het toestel heet ‘Lenka’

Eerder op de dag was de OM-ATN als ‘EAT491’ vertrokken vanuit Bratislava naar Köln-Bonn (EDDK). Vanaf daar werd een viertal passagiers afgezet op Lelystad Airport. Een kort vluchtje van slechts 40 minuten. Het callsign tijdens deze vlucht naar Lelystad Airport was ‘EAT492’.

De OM-ATN Cessna 550B Citation Bravo na de landing op het D-platform

Na twee uurtjes tussentijd werden de motoren weer gestart. Nu voor een vlucht naar Frankrijk. Na ruim anderhalf uur vliegen werd de landing ingezet in de buurt van de Franse Alpen op Aéroport de Chambéry-Savoie (LFLB) bij Aix-les-Bains. Nu was de roepnaam van het toestel ‘EAT312’ geworden.

Al met al een zeer welkome visitor op Lelystad Airport. De trofee voor de leukste hemelvaarder deze dag gaat dan ook moeiteloos naar deze OM-ATN!

Geef een reactie