Opnieuw vier AH-64DN Apaches op Lelystad Airport, nu met zon

Q-29 + Q-08 + Q-01 Boeing AH-64DN Apache

Lelystad Airport, 12 mei 2021 – Voor de derde dag op rij bezochten vier Boeing AH-64DN Apaches van de Koninklijke Luchtmacht rond het middaguur Lelystad Airport. Alle dagen oefenden de toestellen boven midden-Nederland. Halverwege de missies werd een tussenstop in de Flevopolder gemaakt. Daar konden de bemanningsleden en de toestellen even bijtanken.

4 Boeing AH-64D Apaches boven Natuurpark Lelystad op weg naar het veld

Was het weer op de voorgaande dagen wisselvallig op het moment dat de helikopters Lelystad aandeden, vandaag arriveerden de vier Apaches in een stralend zonnetje. Dat leverde een aardige set foto’s op.

Q-29 + Q-08 Boeing AH-64DN Apache

Via een ‘Mike’ arrival kwamen deze dag de heli’s binnen op baan 23. Hun callsign was ‘Guardian11-formation’. De deelnemende exemplaren waren Q-29 (‘Guardian11’), Q-08 (‘Guardian12’), Q-01 (‘Guardian13’) en Q-23 (‘Guardian14’). Bij S2 verliet de formatie de baan. Het verzoek van de toren was om na de gele lijn niet te hoveren, maar te taxiën.

4 Boeing AH-64D Apache in de landing
Q-23 + Q-01 Boeing AH-64DN Apache

Een voor een streken de Apaches neer bij exit S2. De marshaller in zijn gele auto zal vermoedelijk zelden een dreigender beeld in zijn achteruitkijkspiegel hebben dien opdoemen! Als een moeder-eend met haar jongen dirigeerde de marshaller de gevechtshelikopters naar hun parkeerplek op het Delta platform.

De Q-29 Boeing AH-64DN Apache is geen alledaagse verschijning in de achteruitkijkspiegel van de follow-me wagen
Q-01 Boeing AH-64DN Apache wordt naar zijn parkeerplek geholpen
Een bijzonder beeld; 4x Boeing AH-64DN Apache op het platform van Lelystad Airport

Er waren deze dag een redelijk aantal vliegtuigspotters op de aangekondigde bezoekers afgekomen. Begrijpelijk, want zeg nou zelf, waar kun je deze toestellen operationeel van zo dichtbij bekijken als de afgelopen dagen op Lelystad Airport!

Na de landing mocht de tankauto in actie komen. Iedere helikopter werd voorzien van ruim 1.000 liter kerosine. Da’s toch ruim 4.000 liter deze dag en 12.000 liter deze week. Een aardige badkuip vol. Een hoeveelheid die vermoedelijk nog maar zelden in zo’n korte tijd afgenomen werd op deze luchthaven. Wel lekker voor de Airmiles! 😉

1.073 liter kerosine voor de Q-08

ISAF

De Q-08, die pal aan het hek geparkeerd stond, had nog vaag zichtbare ISAF-titels op de neus. Tussen 2001 en 2014 werd onder de naam ‘International Security Assistance Force’ militaire ondersteuning aan Afghanistan geboden. De Nederlandse strijdkrachten droegen hier aan bij door het leveren van manschappen. Vanuit de luchtmacht werden F-16’s, C-130’s, Chinooks, Cougars en Apaches ingezet, waaronder deze Q-08.

De Q-08 Boeing AH-64DN Apache met nog vaag zichtbare ISAF-titels

Vertrek

Toen iedereen weer gereed was voor het vervolg van de missie werd de ‘Guuardian11-formation’ weer opgestart. En met een donker brommend geronk kwamen de rotorbladen weer op toeren. Via S2 vertrok de formatie met een ‘Bravo departure’. Dat is richting Harderwijk. Later in de middag is de formatie weer geland op de thuisbasis van deze Apaches van het 301sq ‘Redskins’ op Gilze-Rijen.

Geef een reactie