PH-MON Vans RV-12 is een vliegende Mondriaan, maar of deze ook 21,6 miljoen waard is…

PH-MON Vans RV-12

Lelystad Airport, 12 mei 2021 – De pas afgebouwde Vans RV-12 met de registratie PH-MON bracht Lelystad Airport een kort bezoek. De PH-MON is gebouwd door de Leiderdorper Hans Labruyere. Met constructienummer 120742 en bouwjaar 2020 is dit de vijfde Vans RV-12 in Nederland (naast de PH-BZT, PH-DRV, PH-SEP en PH-SES).

Daarnaast zijn er nog twee Vans RV-12iS exemplaren ingeschreven (PH-FFT en PH-IIX). Deze hebben een andere motor en zijn technisch iets verschillend.

Dit toestel is overigens niet het eerste vliegtuig dat Hans Labruyere heeft gebouwd. Eerder werd een nog niet voltooid project van een SkyStar Kitfox Mk.IV Speedster in de Verenigde Staten overgenomen. Dit toestel werd in Nederland afgebouwd en werd in september 2013 als PH-FOX ingeschreven. Tegenwoordig heeft de PH-FOX een eigenaar in Oostenrijk.

PH-FOX SkyStar Kitfox Mk.IV Speedster in opslag (Midden-Zeeland, 30 mei 2015)

Hoewel de PH-MON al op 18 augustus 2020 werd ingeschreven, heeft de RV-12 pas dit jaar voor het eerst gevlogen. Vandaag was de vijfde vlucht aan de beurt en de eerste vlucht naar Lelystad Airport.

Vliegende Mondriaan

Na de landing werd de PH-MON bij de toren op het D-platform geparkeerd. Daar was goed te zien welke kunstenaar als inspiratiebron heeft gediend voor het kleurenschema van dit toestel. De PH-MON ziet eruit als een vliegende Mondriaan.

PH-MON Vans RV-12
PH-MON Vans RV-12

De kunstschilder Piet Mondriaan (7 maart 1892 – 1 februari 1944) staat bekend om zijn geometrische abstracte doeken. Deze kenmerken zich door horizontale en verticale zwarte lijnen en vlakken in primaire kleuren. Die vlakken en lijnen zijn ook op de neus en de staart van de PH-MON te vinden.

PH-MON Vans RV-12

Dan is natuurlijk de registratie ook een rechtstreekse verwijzing naar de kunstschilder. En om geen twijfel over te laten is op de neus van de Vans RV-12 de naam “Piet” aangebracht, alsof het een gesigneerd kunstwerk betreft.

Het toestel is gesigneerd met “Piet”

populair

Hoe populair de schilderijen van Piet Mondriaan zijn zou een dag na het bezoek van de PH-MON aan Lelystad Airport blijken. Toen werd bij veilinghuis Christie’s in New York Piet Mondriaans Composition No. II, with Yellow, Red and Blue uit 1927 voor 21,6 miljoen euro geveild.

Composition No. II, with Yellow, Red and Blue werd voor 21,6 miljoen euro geveild

Zoveel geld is de Vans RV-12 natuurlijk niet waard. Al had het natuurlijk wel wat uitgemaakt als Mondriaan zelf de PH-MON had beschilderd en gesigneerd. Maar dat is simpelweg onmogelijk.

Samenspel

Het vertrek van de PH-MON veroorzaakte bij de verkeersleiding wel enige wrijving. De communicatie met het toestel liep niet optimaal. Het vliegen op een gecontroleerd veld – zoals Lelystad Airport – is een samenspel tussen de betrokkenen. Net als bij Ganzenborden, Monopoly of Mens-erger-je-niet is het handig om vooraf even de handleiding aan de binnenkant van de deksel door te lezen, dan weet iedereen hoe het spel gespeeld moet worden. De instructie “line up and wait” is niet hetzelfde als “cleared for take-off”. Het starten zonder startklaring is in dat geval zoiets als de kanskaart bij Monopoly met daarop “Ga direct naar de gevangenis en niet langs start, u ontvangt geen Hfl 20.000,-“. 🙂

PH-MON Vans RV-12 bij de run up area; ‘ready for departure’, maar nog niet ‘cleared for take off’

Een gedachte over “PH-MON Vans RV-12 is een vliegende Mondriaan, maar of deze ook 21,6 miljoen waard is…

Geef een reactie