Van PH-WMA naar D-EMHJ en weer terug naar PH-WMA

PH-WMA Reims/Cessna F172P Skyhawk II

Lelystad Airport, 11 mei 2021 – Tussen het geweld van de Boeing AH-64DN Apaches door zagen we op Lelystad Airport ook de PH-WMA binnenkomen. Dit is een Reims/Cessna F172P Skyhawk II van Vliegschool Hilversum. Dit toestel staat nog maar sinds 18 maart 2021 in het Nederlandse luchtvaartuigenregister. Toch is het een oude bekende!
Dit toestel met bouwjaar 1981 en constructienummer F17202064 stond namelijk al tussen 17 januari 1983 en 19 december 2013 in ons land ingeschreven, ook toen met het kenmerk PH-WMA. Voor die tijd vloog de Cessna al in Duitsland als D-EODP en werd daarvoor nog het niet-gebruikte kenmerk (D-EJIM) gereserveerd.
De PH-WMA begon zijn Nederlandse carrière bij Aircraft Maintenance Amsterdam (AMA) op Schiphol-Oost. In die tijd (tussen 1983 en 1992) was de PH-WMA regelmatig op zijn huidige thuisbasis Vliegveld Hilversum te zien bij lesvluchten die toen nog vanaf Schiphol-Oost plaatsvonden.

PH-WMA Reims/Cessna F172P Skyhawk II in de kleuren waarmee het de fabriek verliet

In het begin had de PH-WMA een standaard Cessna-kleurenschema. Dat is door AMA gewijzigd in een eigen huisstijl. AMA had in die tijd meerdere Cessna’s met hetzelfde uiterlijk, alleen variërend in kleur. De PH-WAI die op Lelystad Airport verblijft heeft ook nog zo’n AMA-kleurenschema.

De PH-WAI Reims/Cessna F172M Skyhawk heft ook nog een voormalig AMA-kleurenschema (Lelystad, 2 april 2017)

Een andere “AMA-Cessna” was indertijd bijvoorbeeld de PH-LUU. En ook de PH-ADW (later OK-CKB, opnieuw PH-ADW en daarna F-GTDE) was een Cessna in die stijl.

Ook de PH-LUU Reims/Cessna F172L Skyhawk vloog in AMA-stijl (Hilversum, 9 mei 2008)
OK-CKB Reims/Cessna F172L Skyhawk hier op Rotterdam eind jaren ’90 is de ex PH-ADW in AMA kleuren (Foto: Henk Wadman)

Na 1992 zijn er nog drie andere eigenaren geweest van de PH-WMA, respectievelijk Luchtvaartbedrijf De Kempen uit  Budel, F. Keunen Beheer uit Venlo en Ventura Film Distributors uit Geldrop/’s-Hertogenbosch. Daarna werd de PH-WMA verkocht naar Duitsland. De kist werd omgeregistreerd naar D-EMHJ.

Sinds medio 2016 is de D-EMHJ Reims/Cessna F172P Skyhawk II weer terug in Nederland

Op Hemelvaartsdag (5 mei 2016) werd de D-EMHJ gekocht door de Vliegschool Hilversum. Het toestel werd op 10 mei 2016 van Kamp Lintfort (EDLC) overgevlogen naar het Gooi. Daar werd het toestel ingelijfd in de vloot van Vliegschool Hilversum. Al die tijd bleef de kist met zijn Duitse registratie vliegen, tot maart van dit jaar.

PH-WMA Reims/Cessna F172P Skyhawk II

Omdat het korter dan 25 jaar geleden is dat de PH-WMA het Nederlandse register verliet heeft het toestel nu weer diezelfde registratie teruggekregen. Momenteel staat de PH-WMA op naam van VSH MAPS B.V. Deze middag bezocht het toestel korte tijd met zijn “nieuwe” registratie de Flevopolder.

Geef een reactie