D-ENMS HOAC DV-20-100 Katana kleurt van rood naar blauw

D-ENMS HOAC DV-20-100 Katana met blauwe striping

Lelystad Airport, 20 mei 2021 – Deze dag bracht de D-ENMS een bezoekje aan Lelystad Airport. Dit kistje is in 1996 gebouwd bij HOAC Austria GmbH en heeft als constructienummer 20145. Het toestel heeft eerst als D-EDSV gevlogen en vervolgens als OE-AGY. Daarna heeft deze Katana zijn huidige kenmerk D-ENMS gekregen. Die registratie werd overigens voor de tweede keer gebruikt op een sportvliegtuig.

De D-ENMS hoort thuis op het vliegveld van Hoogeveen. Daar kwam deze Katana dan ook vandaan. Na een kort verblijf voor de toren werd de thuiseis weer aanvaard.

Voorheen had de D-ENMS rode striping. Vandaag zagen we dat die gewisseld was voor blauwe en grijze lijnen op het toestel.

D-ENMS HOAC DV-20-100 Katana hier nog in het rood (Hoogeveen, 29 augustus 2020)

Standaard heeft dit model een Rotax 912 motor van 80 pk (60 kW). Ten tijde van de rode kleuren stond bij de cockpit “Katana 100”, wat erop duidt dat er een iets sterkere Rotax 912S op gemonteerd is van 100 pk (75 kW). Met de nieuwe kleurtje is die aanduiding verdwenen.

Begin jaren tachtig ontwikkelde Wolf Hoffmann de H-36 Dimona motorzwever. Deze werd gebouwd door Hoffmann Flugzeugbau. In 1991 ging het bedrijf HOAC AG heten en daarna werd de HK36 Super Dimona gebouwd. Uit deze motorzwever is de DV-20 Katana ontstaan. Toen het bedrijf Diamond Aircraft ging heten werd de Katana aangeduid als DA 20. Uit deze tweezitter is later weer de DA 40 Diamond Star geboren, een vierzitter.

Geef een reactie