Homebuilt

PH-DBO Lancair 360 is verkocht en naar Oekraïne vertrokken

PH-DBO Lancair 360

Lelystad Airport, 23 mei 2021 – Vandaag is er een vliegtuig voorgoed vertrokken van Lelystad Airport. De PH-DBO Lancair 360 is verkocht en ging vandaag op pad naar Oekraïne. De nieuwe thuisbasis gaat Ozerne Air Base (UKKO) worden. Omdat dit toestel zoveel jaren vanaf Lelystad Airport heeft gevlogen, leek het ons mooi om deze Lancair met een artikeltje uit te zwaaien.

PH-DBO Lancair 360

Dit zelfbouwtoestel is gebouwd door de voormalige eigenaar Douwe de Boer uit het Friese Oppenhuizen (onder de rook van Sneek). Op 18 maart 1993 kreeg zijn bouwproject het projectnummer 139 toegewezen van de NVAV (Nederlandse Vereniging van Amateur Vliegtuigbouwers). Bij de voormalige Rijksluchtvaartdienst (nu ILT) was dit bouwproject bekend onder nummer A93-104. Het constructienummer van de PH-DBO is 245.

De cockpit van de PH-DBO Lancair 360

Het zou tot 19 maart 1999 duren voordat het toestel voltooid was en de PH-DBO in het Nederlandse luchtvaartuigenregister werd ingeschreven. Het kenmerk ‘DBO’ is natuurlijk een verwijzing naar de naam van de bouwer.

PH-DBO staat voor Douwe de Boer
Douwe de Boer onlangs nog in zijn PH-DBO Lancair 360 (Lelystad, 27 april 2021)

Nu na ruim 22 jaar met het toestel gevlogen te hebben doet de bouwer/eigenaar het toestel van de hand. We kunnen ons voorstellen dat het niet makkelijk moet zijn om afscheid te nemen van je eigen gebouwde toestel. Het toestel werd via ‘Planecheck’ te koop aangeboden en heeft nu een nieuw baasje gevonden.

PH-DBO Lancair 360

De PH-DBO stond de laatste tijd gestald in de voormalige Pionier Hangaar. Vanaf daar vertrok het toestel vanmiddag dan ook. De ferryvlucht werd verzorgd door Melanie Reep en een Oekraïense piloot. Na wat oponthoud vanwege administratieve zaken kon ingestapt worden.

PH-DBO Lancair 360

Kort voor vertrek nam de bouwer samen met zijn vrouw nog even afscheid van het toestel door er een laatste keer bij te poseren voor een foto. Wel een vreemde gewaarwording voor De Boer omdat hij normaal altijd zelf in zijn eigen toestel zat en er niemand anders op vloog.

Douwe de Boer met zijn vrouw voor de laatste keer bij hun PH-DBO Lancair 360

Vanaf platform “Hotel” werd naar het begin van baan 23 getaxied. Na de gebruikelijke run-up was de bemanning klaar voor vertrek. Voor de laatste keer vanaf Lelystad Airport ging het gas erop bij de 180 pk (132 kW) sterke Lycoming IO-360 motor. Op naar een nieuw hoofdstuk voor dit vliegtuig.

PH-DBO Lancair 360
De PH-DBO Lancair 360 op weg naar Oekraïne

 

 

Geef een reactie