Vrolijk gekleurde VH-BOA tijdens Wereld kampioenschappen ballonvaren in Australië in 2004

VH-BOA Kavanagh C-77

Mildura (AUS), 29 juni 2004, – Een vrolijk gekleurde foto deze keer. Afgebeeld is de VH-BOA, een Australische Kavanagh C-77 ballon (c/n KB134). Deze veelkleurige ballon stak mooi af tegen een diepblauwe lucht op een ochendvaart tijdens de 16th World Hot Air Balloon Championships.
Deze wereldkampioenschappen ballonvaren werden gehouden van 26 juni 2004 tot en met 3 juli 2004 en wij waren hier als wedstrijdobserver namens Nederland aanwezig. De wedstrijden werden gehouden in Mildura in de staat Victoria.

Mildura in de staat Victoria

De regio rond Mildura is het belangrijkste wijngebied van Australië. Hoewel afgelegen was het een mooi evenement. Het kampioenschap bestond uit dertien ‘tasks’ verdeeld over slechts vier (ochtend)vaarten.

Overal wijngaarden rondom Mildura in Victoria (Australië)

Het waaide stevig de ochtend waarop deze foto is gemaakt. De start moest aanvankelijk uitgesteld worden vanwege de harde wind. Veel piloten worstelden met hun ballon om deze gevuld te krijgen. Doordat pas laat gestart kon worden was er in deze vaart maar één ‘task’. Dat werd een ‘Pilot Declared Goal’ (PDG). Vooraf moet de piloot dan een briefje met de coördinaten inleveren van het doel waarnaar hij denkt te gaan varen. Er is doorgaans een minimum en maximum afstand voor het doel bepaald. Een doel kan een kruising van wegen zijn en moet zichtbaar zijn op de topografische kaart die bij de wedstrijd gebruikt wordt.

Iedereen moest wachten tot de wind iets ging liggen

Tijdens deze kampioenschappen “Down Under” nam niet iedere ballonpiloot zijn eigen ballon mee naar Australië. Het vervoer daarvan was best kostbaar en complex. Daarom huurden diverse deelnemers een geschikte Australische ballon. Zo werd de VH-BOA gevaren door de Kazachstaanse piloot Dmitriy Kalachev. Een mooie tongenbreker; de Kazachstaan Kalachev met z’n Kavanagh. 😉

VH-BOA Kavanagh C-77 bij vertrek voor de wedstrijdvaart

Echt meedingen naar de prijzen deed deze ballonpiloot niet. Tijdens de PDG, waar hij hiervoor vertrekt, wierp hij zijn marker op 390 meter van zijn opgegeven doel. De winnaar van deze task, de Oostenrijker Gerald Sturtzlinger wist zijn marker op 8 meter van zijn vooraf opgegeven doel te werpen. Hierna zou nog een Fly In, Fly On en Fly On als taak tijdens de vaart volgen. In het eindklassement zou Kalachev op de 77e plek eindigen (van de totaal 87 deelnemers). Overall winnaar werd de Duitser Markus Pieper.

Het wedstrijdveld op weg naar de individuele Pilot Declared Goals

Dan nog iets over de ballon, deze is van Australische makelij. De inhoud is 77.000 Cu/ft (2.180 m³). Opvallens is de driehoekige mand. Die kom je niet vaak tegen. Een driehoekige mand is handig bij de landing, dan gaat deze niet rollen, maar blijft stabiel over de grond slepen tot de ballon tot stilstand is gekomen.
De VH-BOA is op 29 september 1995 ingeschreven. Dat was al de vijfde keer dat deze registratie voor een luchtvaartuig werd gebruikt. Het laatst stond deze ballon op naam van Malcolm Edward Smith en de VH-BOA is op 1 september 2016 uitgeschreven en uit dienst genomen. Sinds januari 2018 is dit kenmerk opnieuw gebruikt, nu voor een Robinson R22 helikopter.
De wedsrijduitslagen hebben we na kunnen lezen op de site Balloon Competition Results van Erwin Pellegrom.

Geef een reactie